Wet markt en overheid niet gunstig voor mkb

15 december 2015 | Door redactie

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland ondervinden ondernemingen in het mkb nog steeds te veel oneerlijke concurrentie van de overheid. De belangenorganisaties hebben een zwartboek uitgebracht met voorbeelden waaruit blijkt dat Wet markt en overheid niet functioneert.

De Wet markt en overheid is in 2012 in werking getreden en was bedoeld om concurrerende economische activiteiten (tool) door overheidsorganisaties te beperken. Maar volgens de werkgeversorganisaties blijkt uit een zogenoemd zwartboek dat de wet niet werkt. Het zwartboek (pdf) bevat verschillende voorbeelden van overheidsorganisaties die ondernemingen uit de markt drukken. Zo is er het voorbeeld van een fotozaak die niet kan opboksen tegen concurrentie van pasfotohokjes in de stadsloketten van Amsterdam. Ook werkt de rijksoverheid aan een informatiesysteem voor wetgeving. Zo’n dienst is door verschillende private uitgeverijen ook al in de markt gezet.

Wet ligt al langer onder vuur

Het is niet de eerste keer dat er kritische geluiden over de Wet markt en overheid te horen zijn. Vorig jaar kondigde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aan de wet streng te willen gaan handhaven. Het belangrijkste kritiekpunt is dat overheden te makkelijk gebruik kunnen maken van de uitzonderingspositie die de wet biedt. Als een bepaalde activiteit door bijvoorbeeld een gemeente tot algemeen belang wordt bestempeld, hoeft ze zich niet meer te houden aan de gedragsregels uit de wet. Heeft uw organisatie een klacht over oneerlijke concurrentie door een overheidsorganisatie, dan kunt u terecht bij de ACM. Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten weten (pdf) nog voor het einde van dit jaar een evaluatie van de wet te publiceren.