PSD2 geeft betaaldiensten toegang tot bijzondere persoonsgegevens

Het heeft even geduurd maar de Tweede Kamer behandelt vandaag dan toch echt het voorstel voor de wet ‘herziene richtlijn betaaldiensten’, ook wel Payment Services Directive (PSD2) genoemd. Door deze wet kunnen ook andere partijen dan een eigen bank inzicht krijgen in betaalgegevens van consumenten. Dat mogen ze alleen na toestemming van de rekeninghouder

4 september 2018 | Door redactie

De wet moet ervoor zorgen dat de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten, PSD2, wordt ingevoerd. De Europese Commissie bedacht de nieuwe spelregels voor de betaalmarkt om concurrentie en innovatie te bevorderen en de macht van de banken te breken. Verschillende nieuwe betaaldiensten zijn inmiddels al geïntroduceerd, maar die krijgen pas een officiële vergunning als de wet goedgekeurd is.

Dubbelcheck op toegang tot bijzondere persoonsgegevens

Nieuwe financiële diensten zoals online (tool) hypotheekadvies of beleggingsapps zijn handig, maar die vragen wel toestemming om betaalgegevens, bijzondere persoonsgegevens, te delen. De toestemming hiervoor moet weloverwogen gegeven worden. Dat is de vraag van de Consumentenbond aan de Tweede Kamer. De bond pleit voor een dubbele check ter bevestiging van de toestemming en voor streng toezicht op het gebruik van persoonsgegevens door (nieuwe) financiële organisaties.

PSD2 had al ingevoerd moeten zijn

De nieuwe Europese richtlijn PSD2 is sinds 1 januari 2018 al van kracht, maar is nog niet omgezet in Nederlandse wetgeving. De deadline in het voorjaar van 2018 is ook niet gehaald. Twistpunt was de discussie tussen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en De Nederlandsche Bank (DNB) over de verdeling van het toezicht op de wet. Ook moeten organisaties rekening houden met de privacyregels (e-learning) uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Van alle 28 lidstaten hebben alleen Tsjechië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland, Duitsland, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk de deadline van Europa gehaald.

Voortgang

Voorbereiding
Raad van State
Tweede Kamer
Eerste Kamer
Bekendmaking