PSD2-vergunning vanaf 19 februari aan te vragen

Vanaf 19 februari kunnen organisaties een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank die hun toegang biedt tot de bankrekeningen van derden. Zij kunnen dan nieuwe diensten bedenken waarbij banksaldo’s en betaalgedrag centraal staan.

19 februari 2019 | Door redactie

Nederland heeft nu ook – als laatste Europese lidstaat – de betaalrichtlijn PSD2 ingevoerd. Deze zogenoemde Payment Services Directive 2 biedt vergunninghouders de mogelijkheid om diensten aan te bieden rond de betaalgegevens van zowel consumenten als bedrijven. Het bekende voorbeeld is op dit moment het digitale huishoudboekje, maar het is aan te nemen dat ook andere innovatieve diensten (tool) het licht zullen zien. De app is de meest voor de hand liggende vorm waarin deze kunnen worden aangeboden. Door de vergunning krijgen organisaties toegang tot de bankrekeningen, en ze kunnen er ook transacties mee verrichten. Dit alles mag echter alleen als de consument of het betrokken bedrijf daar toestemming voor geven.

Toezicht op naleving verdeeld

Gewone winkeliers maar zeker ook webwinkeliers krijgen hierdoor te maken met nieuwe aanbieders van betaalmethoden. Klanten kunnen dan vragen de transactie te laten verrichten door deze aanbieder. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) bepaalt de (web)winkelier echter zelf of hij dergelijke betaalmethoden (tool) wil aanbieden. Een grote partij als Google heeft bijvoorbeeld een licentie verkregen in Litouwen om in de gehele EU bankgegevens te kunnen inzien. Het toezicht op naleving van de PSD2 wordt in Nederland verdeeld tussen DNB, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).