COR Tata Steel Nederland bezorgd om dreigend massaontslag

Bij Tata Steel dreigt een massaontslag. De staalgigant moet in Europa €170 miljoen bezuinigen op personeelskosten. Volgens de centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel in Nederland staan hierdoor duizenden banen op de tocht, waarvan een groot deel in Nederland.

25 oktober 2019 | Door redactie

Tata Steel maakt staal voor onder andere de auto- en verpakkingsindustrie. Door ontwikkelingen zoals een verminderde vraag naar staal en Amerikaanse importheffingen verkeert de Europese staalmarkt in zwaar weer. In Europa wil Tata Steel daarom € 830 miljoen aan kosten besparen. Zo’n € 170 miljoen moet worden bezuinigd op personeel. Gerrit Idema, vice-voorzitter van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel in IJmuiden, schat dat er door deze bezuiniging 1.000 banen in Nederland verloren zullen gaan.

COR verwacht dat meeste ontslagen vallen bij ondersteunend personeel

De staalfabriek in IJmuiden, het voormalige Hoogovens, telt ongeveer 11.000 werknemers, ruim de helft van het aantal Europese werknemers van Tata Steel. Op dit moment in nog onduidelijk welke gevolgen de forse bezuinigingsmaatregelen zullen hebben voor de productie en de werknemers van Tata Steel in Nederland. Idema verwacht dat de zwaarste klappen zullen vallen bij het ondersteunende personeel, zoals de afdelingen HR, communicatie en IT. Deze groep vreesde eerder al voor hun baan bij de voorgenomen fusie met Thyssenkrupp, die in mei werd afgeblazen.

COR Nederland in november meer duidelijkheid over gevolgen van bezuinigingen

De plannen worden de komende weken verder uitgewerkt. Naar verwachting zal de Raad van Bestuur (RvB) van Tata Steel in Europa volgende maand een voorstel voor de uitwerking van het bezuinigingsprogramma bespreken met de Raad van Commissarissen (RvC) van Tata Steel Nederland. Daarna gaan de plannen naar de Europese ondernemingsraad (EOR), die de COR in IJmuiden hierover zal informeren.