Budget eerste ronde STAP nu al op

4 maart 2022 | Door redactie

UWV meldt dat het volledig beschikbaar gestelde budget voor de eerste ronde van de subsidieregeling Stimulering arbeidsmarktpositie (STAP) benut is. Ruim 35.000 mensen hebben in de eerste drie dagen een aanvraag ingediend, waarvan het grootste deel al verwerkt en verleend is.

Het eerste van de vijf tijdvakken in 2022 was pas enkele dagen geopend. De wens dat het STAP-budget een groter publiek zal bereiken dan de sinds 1 januari vervallen fiscale aftrek voor scholingsuitgaven, lijkt voorlopig uit te komen. Op 1 mei start de tweede aanvraagperiode van het jaar, waarin een budget van € 32 miljoen beschikbaar is. Ook dan geldt weer het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Aanvraagloket SLIM ook geopend

Werknemers die in de eerste aanvraagperiode achter het net visten, kunnen ook via hun werkgever scholing volgen. Er zijn andere subsidieregelingen voor werkgevers om dit mogelijk te maken. Zo is het eerste aanvraagtijdvak van 2022 voor de stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) sinds 1 maart geopend. Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf kunnen tot en met 31 maart een subsidieaanvraag indienen van maximaal € 25.000 voor een leer- of ontwikkelinitiatief (tool).

Vooral praktisch opgeleiden ondervinden drempels

Naar verwachting is vanaf 1 april 2022 het STAP Ontwikkeladvies beschikbaar voor individuen die weinig bijscholen, weinig scholingsmogelijkheden hebben of het meeste baat hebben bij scholing. Met behulp van een gratis loopbaanadviseur kunnen zij zich oriënteren op leren en ontwikkelen in een mogelijke aanloop naar het volgen van scholing en het aanvragen van het STAP-budget. Het STAP Ontwikkeladvies is dus niet dezelfde regeling als die voor het STAP-budget. Omdat vooral praktisch geschoolden drempels ondervinden om scholing te volgen, is het STAP Ontwikkeladvies bedoeld voor mensen met maximaal een afgeronde mbo-2 opleiding. In de loop van deze maand volgt er meer informatie over de exacte voorwaarden en de manier van aanvragen.