Diploma’s erkend binnen de Benelux

27 mei 2015 | Door redactie

Binnenkort kunt u vacatures makkelijker vervullen met talent en werkzoekenden uit de Benelux. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is namelijk met haar collega-ministers van hoger onderwijs in de Benelux overeengekomen dat bachelor- of masterdiploma automatisch in de hele Benelux wordt erkend.

Heeft u een vacature  waarop een kandidaat uit het buitenland reageert, dan is het altijd nog wel een klus om te beoordelen of de gevolgde opleiding voldoende aansluit bij de functie-eisen. De diploma’s zijn immers meestal niet erkend in Nederland. Het laten erkennen van een bachelor- of masterdiploma in een ander Benelux-land is nu nog een tijdrovende en prijzige aangelegenheid. De volledige erkenningsprocedure kan tot vier maanden in beslag nemen en er hangt een prijskaartje aan dat kan oplopen tot € 200 per persoon. De automatische erkenning van een bachelor- of masterdiploma in Nederland, België en Luxemburg maakt deze procedure overbodig. 

Vacatures makkelijker vervullen met buitenlands talent 

De nieuwe afspraken zouden de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit ten goede moeten komen. U kunt uw vacatures namelijk makkelijker vullen met buitenlands talent en werkzoekenden kunnen eerder aan de slag. Daarnaast kunnen studenten makkelijker aansluiten bij een studieprogramma in een ander Benelux-land. De inhoud van het diploma en de beroepskwalificaties kunnen wel nog door het andere Benelux-land getoetst worden.