Flinke stijging in budget voor e-learning

2 september 2015 | Door redactie

Steeds meer organisaties reserveren binnen het opleidingsbudget meer geld voor e-learning. Uit onderzoek van Nidap blijkt dat 24% van het opleidingsbudget van middelgrote en grote organisaties wordt gebruikt voor e-learning. Ter vergelijking: in 2012 ging het om 9%.

Met name grote organisaties reserveren steeds meer budget voor e-learning. In de zorg is de grootste toename van het gebruik van e-learning zichtbaar. Zo maakte in 2012 nog 54% van de zorginstellingen gebruik van e-learning, in 2015 is dat maar liefst 76%. E-learning wordt met name ingezet voor kwaliteitszorg- en veiligheidsvraagstukken (35%), verkoop of marketing (24%) en automatisering (20%). Dat blijkt uit onderzoek van Nidap in opdracht van opleidingsvergelijker Springest.

Top 5 meest toegepaste vormen van opleiding en training

Ondanks het groeiende aandeel van e-learning, investeren organisaties nog steeds het meeste in opleidingen op basis van open inschrijving, het zogenoemde klassikaal leren. De top vijf van meest toegepaste leervormen ziet er in 2015 als volgt uit:

  1. klassikale lessen;
  2. individuele begeleiding en coaching;
  3. werkplek leren;
  4. blended learning;
  5. e-learning.

Belangrijkste vraagstukken voor opleidingen

De top drie vraagstukken waarvoor opleidingen en trainingen op dit moment worden ingezet door organisaties zijn management- en leiderschapsontwikkeling (74%), kwaliteitszorg en veiligheid (67%) en interne samenwerking (65%).