Gratis online colleges van universiteiten

24 januari 2013 | Door redactie

In Amerika is het al wat meer ingeburgerd: gratis online onderwijs dat wordt aangeboden door verschillende universiteiten. De Universiteit Leiden gaat binnenkort ook een reeks online hoorcolleges aanbieden via de website coursera.org. Op die site staan ruim 200 cursussen van internationale universiteiten en instituten.

De website Coursera is vorig jaar begonnen en biedt online onderwijs aan. Voor opleidingsinstituten is het een goede manier om internationale naamsbekendheid te krijgen en geïnteresseerden kennis te laten maken met het opleidingsaanbod. Iedereen kan aan de cursussen deelnemen; er is geen toelatingstoets of vooropleidingseis.

Cursusaanbod van universiteiten

Het huidige cursusaanbod bestaat onder meer uit micro-economie voor managers, programmeren en e-learning en digitale cultuur. De cursussen duren zo'n vijf tot zes weken en per cursus wordt de studiebelasting aangegeven. Ook is het vaak mogelijk om zelf het studietempo te bepalen. De cursist kan dan bijvoorbeeld videocolleges en studiemateriaal bekijken op een tijdstip dat het hem goed uitkomt. Daarnaast zijn er een aantal vaste data voor opdrachten. De cursus wordt meestal afgesloten met een bewijs van deelname.

Meer gratis online onderwijs

De Universiteit Leiden is niet de enige universiteit die gratis online onderwijs aanbiedt. De TU Delft biedt cursussen aan via iTunes University en de Universiteit Utrecht heeft meer dan 1.500 webcolleges.

Bijlagen bij dit bericht