Gros van accountants voldoet aan PE-verplichting

17 juni 2024 | Door redactie

Van de 19.700 accountants die een verplichting hebben op het gebied van permanente educatie (PE) hebben slechts 63 tot nu toe geen compliance afgegeven voor 2023. Dit meldt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) op basis van recent onderzoek.

Van alle accountants heeft 99,7% PE-compliance aangegeven in hun PE-portfolio, zo blijkt uit recent onderzoek van de NBA naar permanente educatie. De leden die dit niet hebben gedaan zijn inmiddels gevraagd om vast te stellen of zij invulling hebben gegeven aan hun PE-verplichting voor 2023. Hoewel het afgeven van compliance dus goed blijkt te werken, komt uit hetzelfde onderzoek naar voren dat het formuleren van doelen, leeractiviteiten en reflecties door niet elke accountant als even makkelijk wordt ervaren.

Meningen over PE zijn verdeeld

De meningen over de nieuwe PE-systematiek zijn wisselend. Zo is 44% van de 2.500 respondenten negatief, 30% neutraal en 26% positief. De leeftijdsgroep 36 tot 55 jaar is het meest negatief over het PE-portfoliosysteem, terwijl jongere en oudere respondenten dit veel minder zijn. Respondenten noemen als grootste nadeel van de systematiek de onzekerheid die deze met zich meebrengt: doe ik wel genoeg of het juiste op het gebied van permanente educatie?

Meer vrijheid in leervormen

Als grootste voordeel noemen de respondenten de vrijheid in leervormen. Het feit dat het systeem aansluit bij de persoonlijke ontwikkelbehoeften ervaren accountants als positief. Hoewel er meer vrijheid in leervormen zijn ten opzichte van de vorige PE-systematiek geeft nog steeds 64% van de respondenten aan het liefst fysieke trainingen of cursussen te volgen voor hun ontwikkeling. Ook andere traditionele leervormen, zoals e-learning, webinars en congressen, zijn in trek bij accountants. Van de nieuwere leervormen, zoals ‘training on the job’, zelfstudie, intervisie, is alleen zelfstudie populair. Het gros (82%) van de respondenten is positief over de behulpzaamheid en deskundigheid van de NBA-medewerkers die vragen beantwoorden op het gebied van permanente educatie. Het verplichte PE-thema voor het jaar 2024 is duurzaamheid