Meer dan 70.000 opleidingen verzameld op leeroverzicht.nl

11 oktober 2022 | Door redactie

Om het vinden van een passende opleiding, cursus of training makkelijker te maken voor werkenden en werkzoekenden, is het online platform leeroverzicht.nl gelanceerd. Op dit platform zijn ook alle financiële regelingen en subsidies voor scholing terug te vinden.

Het Leeroverzicht is onderdeel van het overheidsbeleid voor een leven lang ontwikkelen (LLO) en vloeit voort uit een onderzoek uit 2019. Daaruit bleek dat het helpt als informatie over beschikbare opleidingen op één plek is verzameld, zodat werkenden en werkzoekenden makkelijker een passende opleiding kunnen vinden. Op leeroverzicht.nl zijn nu al meer dan 70.000 opleidingen bij elkaar gebracht en dat aanbod van opleidingen zal steeds verder worden uitgebreid. Rijksoverheid spreekt over ‘het eerste onafhankelijke overzicht op één plek met het meest complete aanbod van alle beschikbare opleidingen, cursussen en trainingen’.

Overzicht van scholingssubsidies

Naast opleidingen zijn op leeroverzicht.nl alle financiële regelingen en scholingssubsidies gebundeld. In totaal zijn er zo’n 300 regelingen waar werkgevers, werknemers of werkzoekenden gebruik van kunnen maken om scholing te bekostigen. Op landelijk niveau zijn er regelingen als de subsidie stimulering arbeidsmarktpositie (STAP) en de subsidie praktijkleren. Maar er zijn ook veel regionale regelingen om de kosten voor leren en ontwikkelen gedeeltelijk of helemaal te betalen.

Advies en ondersteuning bij scholing

Tot slot biedt leeroverzicht.nl een overzicht van de 35 leerwerkloketten – waar werkgevers, werknemers en werkzoekenden terechtkunnen met vragen over zaken als omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten – en andere organisaties die kunnen adviseren over leren en ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om het platform te personaliseren, zodat de sitebezoekers kunnen zien welke vaardigheden zij nodig hebben voor hun (gewenste) werkveld en met welke opleidingen zij die vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Meer informatie over opleidingskosten voor werknemers vindt u in de toolbox Zo regelt uw organisatie scholing zonder hoge kosten.