Moeten uw collega’s dringend op computerles?

26 augustus 2015 | Door redactie

Als geroutineerd pc- gebruiker die alle ins en outs van Office kent, wordt u vast vaak lastiggevallen door collega’s met vragen over software en hun pc. Misschien een goed moment om hen eens te wijzen op het Europees Computer Rijbewijs.

Het Europees Computer Rijbewijs – dat al sinds 1996 bestaat – is een internationaal diploma voor basiscomputervaardigheden. Om het diploma te halen, moeten deelnemers een aantal praktische examens doen die betrekking hebben op verschillende IT-onderdelen, zoals besturingssystemen, tekstverwerking, spreadsheets, internet en e-mail. Het programma wordt steeds geactualiseerd. Op dit moment is de cursus in Nederland vooral gericht op Microsoft Windows, Office en Internet Explorer. Dit omdat de meeste organisaties deze systemen gebruiken op kantoor.

Officieel digivaardigheidsbewijs

Het diploma wordt uitgegeven door de European Computer Driving Licence Foundation. Inmiddels is het officiële web-examen beschikbaar in 48 talen. Uw collega’s kunnen examen doen op basis- en gevorderdenniveau. Misschien ook iets voor uzelf? Naast de examens zijn er ook zogenoemde diagnoses beschikbaar, die bepaalde computervaardigheden meten. Wie van vier van de acht beschikbare modules het examen heeft gehaald, krijgt een officieel internationaal certificaat als digivaardigheidsbewijs.