NOAB-keurmerk staat voor kwaliteit financieel advies

30 december 2022 | Door redactie

NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op het mkb en zzp’ers. Om als advieskantoor het NOAB-keurmerk te krijgen moet worden voldaan aan een zwaar eisenpakket onder andere aan opleidingen.

De NOAB is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren. Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het mkb-segment. NOAB werkt nauw samen met de overheid en andere instanties aan nieuwe manieren van werken en nieuwe standaarden.

Eisen voor een NOAB-keurmerk

Advies- en administratiekantoren krijgen het NOAB-keurmerk niet zomaar. De certificatie geldt pas als de kantoren aan een zwaar pakket van eisen voldoet. Zo moet het opleidingsniveau van de adviseurs gelijkwaardig zijn aan een MBA-diploma of een praktijkdiploma belastingrecht. De kantoren zijn verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook is permanente educatie (tools) verplicht. Die eisen worden vervolgens getoetst door een onafhankelijke partij.

Bank, fiscus en overheid erkent kwaliteit advies

Als een kantoor in aanmerking wil komen voor een NOAB-keurmerk zal het bezocht worden door leden van een onafhankelijke kwalificatiecommissie.  Deze commissie zal beoordelen of het kantoor voldoet aan de vereiste opleidingseisen en toetst ook de interne kantoororganisatie. Ook moet er een representatieve kantoorruimte zijn (dat mag ook aan huis). Heeft een kantoor de toets doorstaan, dan staat het NOAB-keurmerk voor kwaliteit en wordt uw advies erkend door banken, de Belastingdienst en de overheid.