Permanente scholing door persoonlijke leerrechten

15 december 2021 | Door redactie

De nieuwe regeringspartijen willen permanente scholing stimuleren via leerrechten. Dat blijkt uit het Coalitieakkoord 2021-2025. In het akkoord nemen VVD, D66, CDA en ChristenUnie ook adviezen voor een duurzame arbeidsloopbaan over van de Sociaal-Economische Raad (SER).

In het plan ‘Een leven lang ontwikkelen voor iedereen’ pleitten de MBO Raad, Vereniging Hogescholen en Vereniging van Universiteiten eerder voor een systeem van publieke onderwijsbekostiging in de vorm van persoonlijke leerrechten. De onderwijsverenigingen maakten zich hard voor een basisrecht van één week scholing per jaar voor elke werkende Nederlander vanaf 27 jaar. Hoewel een concreet plan ontbreekt, lijkt het nieuwe kabinet hier gehoor aan te gaan geven.

Transitievergoeding vervalt

Daarnaast maken de coalitiepartijen zich sterk voor een nadere uitwerking, in overleg met sociale partners, van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een van-werk-naar-werk-route (VWNW). In het rapport ‘Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving’ (pdf) pleitte de SER voor een nieuwe infrastructuur voor onder meer VWNW. De adviesraad adviseerde onder andere om de transitievergoeding achterwege te laten als een werkgever en werknemer met wederzijds goedvinden bij dreigend ontslag kiezen voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst met inbegrip van VWNW. Ook zou een werkgever die een werknemer van een flexibel contract naar een vast contract begeleidt de eerder betaalde flexopslag op de WW-premie terug moeten krijgen.