Scholing in leidinggeven op afstand is een must

20 mei 2020 | Door redactie

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (49%) wil na de coronacrisis gedeeltelijk blijven thuiswerken. D66 en GroenLinks werken momenteel zelfs aan een initiatiefwet om er een wettelijk recht van te maken. Hoog tijd om te investeren in de leiderschapskwaliteiten die bij thuiswerken komen kijken.

Nu thuiswerken een blijvertje lijkt, moeten leidinggevenden hun sociale antennes verfijnen: aan de telefoon is mimiek of lichaamstaal niet te zien. Het is dus moeilijker te interpreteren hoe het met een werknemer gaat. De juiste vragen stellen is dan van belang. Daarnaast zijn werknemers ‘onzichtbaar’, waardoor ze het gevoel kunnen krijgen dat hun harde werken niet wordt opgemerkt. Waardering en erkenning geven, is dan extra belangrijk. Maar ook overzicht houden, weten waar werknemers mee bezig zijn, het team goed laten samenwerken, het inzetten van verschillende communicatiemiddelen, delegeren en loslaten spelen een rol. Het is daarbij belangrijk om een balans te vinden tussen continu mailen, bellen en videovergaderen en te sturen op output. Een faciliterende en coachende rol hoort daarbij.

Helft werknemers wil blijven thuiswerken

Intermediair en Nationale Vacaturebank deden onderzoek onder ruim duizend Nederlandse werknemers naar hoe het thuiswerken van de afgelopen maanden bevalt. Maar liefst 53% is positief. Als redenen werden genoemd: geen reistijd, meer regie over het indelen van de werktijd, meer geconcentreerd kunnen werken (degenen zonder kinderen) en meer tijd voor het gezin en sport. Wanneer deels thuiswerken de norm wordt, stelt dit andere eisen aan managers. Als dit nog niet is gebeurd, wordt het hoog tijd om te investeren in scholing die leidinggevenden de juiste handvatten geeft om leiding te geven aan werknemers die vanuit huis werken.