Scholingskans voor oudere werknemers loont

6 maart 2015 | Door redactie

Het aanbieden van goede scholingsfaciliteiten heeft een bijzonder positief effect op oudere werknemers. Dit zorgt er namelijk voor dat zij extra gemotiveerd zijn, minder last hebben van stress en bereid zijn om langer door te werken. Het ontzien van oudere werknemers door seniorendagen of een lichter takenpakket helpt juist niet. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

De resultaten van het onderzoek geven uw OR goede argumenten om scholing voor ouderen in uw organisatie op de kaart te zetten. Vaak hebben werkgevers het idee dat het weinig zin meer heeft om oudere werknemers nog scholing aan te bieden, omdat de terugverdientijd van de investering korter is. Ook vanuit de cao-onderhandelingen wordt normaal gesproken ingezet op maatregelen om oudere werknemers te ontzien. Toch blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht onder 57.000 werknemers en 2.500 werkgevers dat investeren in de scholingsmogelijkheden voor oudere werknemers juist loont.

Minder stress en meer motivatie bij scholingsmogelijkheden

Oudere werknemers die scholingskansen krijgen aangeboden van hun werkgever voelen zich meer gemotiveerd, ervaren minder stress en willen later met pensioen. Ook blijken deze effecten te gelden voor oudere werknemers die het aanbod tot scholing wel krijgen, maar daarvan geen gebruikmaken. Dat de werkgever laat zien de bereidheid te hebben om in oudere werknemers te investeren, leidt dus ook tot positieve effecten. Bovendien is de terugverdientijd bij oudere werknemers niet per se korter, aangezien de kans groot is dat zij op dezelfde plek blijven zitten. Jongere werknemers vertrekken mogelijk sneller en nemen de opgedane kennis dan met zich mee.

Seniorendagen en deeltijdpensioen geen positief effect

Werknemers ervaren geen extra enthousiasme om langer te blijven werken als zij te maken krijgen met maatregelen waarbij ze worden ontzien. Denk daarbij aan seniorendagen, deeltijdpensioen, lichtere taken en demotie. Seniorendagen en deeltijdpensioen worden nu wel vaak gezien als verworven rechten van werknemers, dus die zullen niet zomaar verdwijnen. Wel is duidelijk dat uw OR vanuit artikel 27 lid 1f Wet op de ondernemingsraden zich sterk kan maken voor scholingskansen voor de oudere werknemers. Daarvoor maakt u gebruik van het initiatiefrecht of het instemmingsrecht als de bestuurder met een plan op dit gebied komt.

Bijlagen bij dit bericht

Opleiden
E-learning | VideoCollege 29 minuten