Stuur aan op zelfgestuurd leren

13 maart 2015 | Door redactie

Zelfgestuurd leren is een proces of houding waarbij werknemers zelf de primaire verantwoordelijkheid hebben voor het plannen, uitvoeren en evalueren van hun eigen leerervaringen. Dat ze zelf hiermee aan de slag gaan, betekent niet dat u niets meer hoeft te doen. U speelt een belangrijke rol in het stimuleren van zelfgestuurd leren.

Zelfgestuurd leren wordt ook wel de overtreffende trap van informeel leren genoemd, maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Bij zelfgestuurd leren staat de lerende zelf aan het roer en bepaalt hij zijn eigen koers. Op die manier voert hij ook zelf de regie over zowel het leerdoel als het leerproces. 

Als opleidingsverantwoordelijke creëert u de randvoorwaarden

Als werknemers de ruimte krijgen om zowel het doel als de manier van leren zelf te bepalen, sluit het geleerde beter aan bij hun behoefte. Als opleidingsverantwoordelijke creëert u hiervoor de randvoorwaarden. Wat er allemaal komt kijken om van uw organisatie een Lerende Organisatie te maken en wat u hierin concreet kunt betekenen, lezen abonnees in het maartnummer van Opleiding & Coaching Rendement, dat 17 maart op de mat ligt.

Bijlagen bij dit bericht

Opleiden
E-learning | VideoCollege 29 minuten