Op 2 september opent een nieuw aanvraagtijdvak van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM). Werkgevers kunnen met deze subsidie een fors geldbedrag ontvangen, maar hebben daarvoor wel een beetje geluk nodig.
De SLIM richt zich op drie groepen: individuele mkb’ers (minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen), samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector. Voor deze groepen gelden aparte aanvraagtijdvakken. Voor individuele mkb’ers zijn er dit jaar twee tijdvakken: in maart en september. Het tijdvak van september loopt van 2 september 09.00 uur tot en met 30 september 17.00 uur. De subsidie is onder meer aan te vragen voor het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers en het doorlichten van de organisatie om een opleidings- of ontwikkelingsplan op te stellen.
Uitvoering Van Beleid – onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – stipt aan dat werkgevers zich vóór hun aanvraag moeten registreren op het subsidieportaal. Dit kan nu al. In het aanvraagtijdvak is per aanvrager één aanvraag mogelijk. De regeling is populair, waardoor de kans bestaat dat het subsidieplafond wordt overschreden. Bij overschrijding wordt na afloop van het aanvraagtijdvak via een loting de volgorde vastgesteld waarin de ontvangen subsidieaanvragen worden afgehandeld. Aanvragers lopen dus het risico de subsidie mis te lopen. Individuele mkb’ers kunnen maximaal € 25.000 ontvangen.
Organisaties moeten er in ieder geval voor zorgen dat hun aanvraag volledig is, anders wordt deze niet in behandeling genomen. Een complete aanvraag behoort diverse documenten te bevatten. Uit voorgeschreven formats blijkt wat er nodig is. Uitvoering Van Beleid waarschuwt dat door tussentijdse wijzigingen die formats verouderd kunnen zijn. Op de site vindt u de juiste versies.
De SLIM-subsidie is bedacht omdat structurele aandacht voor leren en ontwikkelen in het mkb minder vanzelfsprekend is dan in grotere organisaties, terwijl het voor werknemers in het mkb evengoed belangrijk is om te werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is deze zomer ook gestart met de campagne ‘Leren op de werkvloer levert aardig wat op’, om een leercultuur in het mkb te stimuleren. De SLIM sluit daar goed op aan.