Wijzigingen en vijf jaar verlenging voor SLIM-subsidie?

12 september 2024 | Door redactie

Op internetconsultatie.nl is een regeling gepubliceerd die de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) met vijf jaar verlengt en de administratieve lasten voor werkgevers vermindert. Ook vervallen een subsidiabele activiteit en de aanvraagmogelijkheid voor grootbedrijven.

De SLIM-subsidie dateert uit 2020 en heeft een looptijd van vijf jaar, waardoor de regeling na dit jaar afloopt. Naar aanleiding van een positieve evaluatie wil het kabinet de subsidieregeling echter met eenzelfde periode verlengen, tot 2030. Ook is het plan om de regeling op basis van verbeterpunten uit de evaluatie op enkele punten te wijzigen.

SLIM niet langer voor praktijkleerplaats

Om de administratieve lasten van werkgevers te verminderen, wordt de SLIM-subsidie in lijn gebracht met het zogeheten Uniform Subsidiekader. Dat betekent dat subsidies tot € 25.000 voortaan ‘ambtshalve’ worden vastgesteld en werkgevers dus niet achteraf een vaststellingsverzoek hoeven in te dienen. Ook is een evaluatieverslag onder deze subsidiegrens niet langer verplicht. Wel kunnen werkgevers steekproefsgewijs verplicht worden om aan te tonen dat het gesubsidieerde initiatief is uitgevoerd en dat aan de overige subsidieverplichtingen is voldaan.
Daarnaast is de subsidie niet langer aan te vragen voor een praktijkleerplaats voor een (gedeeltelijke) beroepsopleiding in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf. De reden hiervoor is dat erkende leerbedrijven de maximale € 2.700 per gerealiseerde praktijkleerplaats ook kunnen krijgen via de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg. Die subsidieregeling bestond bij de start van de SLIM-subsidie nog niet.

Geen subsidie voor individuele grootbedrijven

Grootbedrijven in de landbouw-, horeca- en recreatiesector kunnen onder de nieuwe SLIM geen individueel gebruik meer maken van de subsidie. Dit komt onder meer doordat uit de evaluatie is gebleken dat deze mogelijkheid niet veel is benut door grootbedrijven. De grootbedrijven kunnen nog wel als deelnemer van een samenwerkingsverband SLIM-subsidie ontvangen.
Overigens kunnen samenwerkingsverbanden de subsidie voortaan alleen nog maar gebruiken voor ondersteuning en begeleiding bij het opzetten of invoeren van een methode die werknemers stimuleert om zich te blijven ontwikkelen (L&O-methode). De mogelijkheid om de subsidie te gebruiken voor het doorlichten van de organisatie om tot een opleidings- of ontwikkelplan te komen dat past bij de scholingsbehoefte van de organisatie, komt te vervallen.

Aanvraagtijdvakken SLIM in 2025

Belangstellenden kunnen tot en met 20 september 2024 reageren op de internetconsultatie. Na het verwerken van de reacties kan de Tweede Kamer zich nog uitspreken over de wijziging via een zogenoemde voorhangprocedure. Maakt de Tweede Kamer er geen punt van, dan gaan de nieuwe regels per 1 januari 2025 in. De aanvraagtijdvakken in 2025 voor individuele mkb’ers lopen van 3 maart 09.00 uur tot en met 31 maart 17.00 uur en van 1 september 09.00 uur tot en met 30 september 17.00 uur. Samenwerkingsverbanden hebben ook in 2025 maar één aanvraagtijdvak: van 2 juni 09.00 uur tot en met 30 juni 17.00 uur.

Aanvraagtijdvak mkb’ers is nu geopend

In 2024 kunnen individuele mkb’ers, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector de SLIM-subsidie aanvragen voor onder meer het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers en het doorlichten van de organisatie om een opleidings- of ontwikkelingsplan op te stellen. Het tweede aanvraagtijdvak voor individuele mkb’ers van dit jaar is op dit moment geopend (tot en met 30 september 17.00 uur).