Zo regelt uw organisatie scholing zonder hoge kosten

Opleidingen kunnen in deze lastige tijden een kostenpost vormen die de werkgever er eigenlijk niet bij kan hebben. Toch is het (om)scholen van werknemers essentieel. Gelukkig zijn er talloze manieren om de kosten te beperken. Duidelijke afspraken maken en alert zijn op beschikbare tegemoetkomingen is het devies. In deze toolbox staan de diverse mogelijkheden op een rijtje.

  • 1

    Download de interactieve inhoudsopgave

    Zo regelt uw organisatie scholing zonder hoge kosten

    Wat valt er allemaal te claimen voor scholingskosten van werknemers?

    Het opleiden van werknemers is een onlosmakelijk onderdeel van het werkgeverschap. Als uw organisatie personeel moet ontslaan, kan het stimuleren van (om)scholing zelfs verplicht zijn.

    Ook als uw organisatie er niet veel geld aan kan of wil besteden, zijn er mogelijkheden om werknemers verder te laten leren. Er zijn talloze regelingen op grond waarvan uw organisatie of de werknemer de scholingskosten geheel of gedeeltelijk gesubsidieerd kan krijgen. Daarnaast kunt u er door duidelijke afspraken te maken met werknemers voor zorgen dat de kosten voor uw organisatie niet hoger uitvallen dan strikt noodzakelijk is. In deze toolbox staan de diverse mogelijkheden op een rijtje.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    Scholingssubsidies claimen

    Financiële tegemoetkomingen rond scholing werknemers

    Verdiepingsartikel Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 09-01-2024

    De kreet ‘een leven lang leren’ is al tijden in zwang op de arbeidsmarkt. Doorlopende scholing komt niet alleen uw werknemers zelf ten goede, het is uiteraard ook in het belang van uw onderneming. Maar hoe laat u werknemers verder leren zonder dat uw onderneming er (al te veel) kosten voor moet maken? Er zijn een aantal subsidies en vergoedingsregelingen.


    Zijn er subsidieregelingen voor stages en leerwerkplekken?

    Vraag & Antwoord Stagiairs en leerbanen Publicatiedatum: 01-09-2020

    Wij willen dit schooljaar een stagiair aannemen. Op welke manier kunnen wij de stagiair belonen en waar moeten wij dan op letten? Zijn er bepaalde subsidieregelingen waar wij gebruik van kunnen maken?


  • 3

    Subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM)

    Waarvoor kunnen we SLIM-subsidie aanvragen?

    Vraag & Antwoord Personeelssubsidies Publicatiedatum: 10-09-2024

    We willen in onze organisatie graag meer inzetten op leren en ontwikkelen, wellicht met behulp van de SLIM-subsidie. Waarvoor kunnen we SLIM precies aanvragen?


    Voorwaarden voor aanvragen SLIM-subsidie

    Tool Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 01-12-2023

    Zorg dat u klaar bent voor het volgende aanvraagtijdvak van de subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM).


    Op 1 maart opent eerste tijdvak 2024 van SLIM-subsidie

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 27-02-2024

    Werkgevers kunnen ook dit jaar gebruikmaken van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM). De regeling biedt een subsidie voor activiteiten op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Voor 2024 zijn enkele zaken gewijzigd.


    Wijzigingen en vijf jaar verlenging voor SLIM-subsidie?

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 12-09-2024

    Op internetconsultatie.nl is een regeling gepubliceerd die de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) met vijf jaar verlengt en de administratieve lasten voor werkgevers vermindert. Ook vervallen een subsidiabele activiteit en de aanvraagmogelijkheid voor grootbedrijven.


  • 4

    Subsidieregeling praktijkleren

    Subsidie praktijkleren kan uw organisatie veel geld besparen

    Verdiepingsartikel Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 27-01-2021

    Als uw onderneming een erkend leerbedrijf is, kan een leerling uit het middelbaar beroepsonderwijs bij u scholing volgen in de praktijk. Zo maakt hij kennis met het vak en leert hij de vaardigheden die in de praktijk van belang zijn. Als erkend leerbedrijf komt uw organisatie bovendien in aanmerking voor de subsidie praktijkleren. Dat kan een hoop geld besparen, maar u moet wel aan strikte voorwaarden voldoen.


    Voorwaarden voor subsidieregeling praktijkleren

    Tool Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 12-02-2024

    Zorg dat uw organisatie in aanmerking blijft komen voor de subsidieregeling praktijkleren met behulp van deze checklist.


    Subsidieregeling praktijkleren vanaf 3 juni aan te vragen

    Nieuws Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 30-05-2024

    Van 3 juni (9.00 uur) tot en met 17 september 2024 (17.00 uur) kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor de subsidieregeling praktijkleren voor het studiejaar 2023/2024. Dit jaar geldt er een nieuwe subsidievoorwaarde en is er een nieuw aanvraagportaal.


    Subsidieregeling praktijkleren derde leerweg aangepast

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 09-07-2024

    De doelgroep voor de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg is verbreed. Daarnaast is er in plaats van twee aanvraagtijdvakken nog maar één aanvraagtijdvak, in november, en is de regeling iets versoepeld.


    Subsidieregeling praktijkleren verlengd tot en met 2028

    Nieuws Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 10-11-2023

    De subsidieregeling praktijkleren is verlengd. Werkgevers die een praktijk- of leerwerkplek aanbieden, komen tot en met het studiejaar 2027/2028 in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten die ze maken voor de begeleiding van een leerling of student.


  • 5

    Gerichte vrijstelling voor scholingskosten

    Zijn scholingskosten onbelast te vergoeden?

    Vraag & Antwoord Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 19-01-2024

    Een werknemer gaat een opleiding doen naast zijn werk. Kan onze organisatie daaraan meebetalen en kan die vergoeding dan onbelast blijven?


    Gerichte vrijstelling voor studiekosten?

    Infographic Studiekosten Publicatiedatum: 19-11-2024

    Om te achterhalen of studiekosten van werknemers onder de gerichte vrijstelling vallen, kunt u deze beslisboom gebruiken. De studiekosten zijn sowieso alleen gericht vrijgesteld als u ze aanwijst als eindheffingsloon.


    Hoe kunnen we studiekosten bruto inhouden?

    Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 26-06-2023

    Onze onderneming neemt niet alle opleidingkosten van werknemers voor haar rekening. Waar het fiscaal mogelijk is, willen we de werknemer wel graag tegemoetkomen in de kosten door het uitruilen van brutoloon. Hoe werkt dat precies?


  • 6

    Scholingsbudget aan werknemers bieden

    Haal meer rendement uit ontwikkeling en opleiding

    Verdiepingsartikel Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 18-11-2024

    Veel organisaties hebben een budget voor het ontwikkelen van hun werknemers en maken een opleidingsplan waarin de keuzes voor ontwikkelactiviteiten van dat jaar zijn opgenomen. De persoonlijke ontwikkelwens van een werknemer delft nog weleens het onderspit bij de verdeling van het ontwikkelbudget. Hoe verdeelt u de ontwikkelmogelijkheden en het ontwikkelbudget zo dat de organisatie er het meeste rendement uit haalt?


    Geen scholingsbudget in kwart van organisaties

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 26-08-2021

    Ruim een kwart van de organisaties heeft geen concreet budget beschikbaar voor scholing van werknemers. Bij de organisaties die wél een vast opleidingsbudget hebben, is dit in de meeste gevallen een organisatiebreed budget.


    Gevolgen scholingsbudget voor de loonheffingen

    Nieuws Studiekosten Publicatiedatum: 27-06-2024

    De Belastingdienst heeft een handreiking gepubliceerd over de gevolgen van het scholingsbudget voor de loonheffingen. Met dit budget kan een werknemer een opleiding, cursus of studie volgen die bijdraagt aan zijn loopbaan. Op welk moment is sprake van loon?


  • 7

    Overige besparingen voor de werkgever

    Loonkostenvoordeel kan ook voor stagiairs gelden

    Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 27-07-2020

    Werkgevers kunnen ook voor stagiairs recht hebben op een loonkostenvoordeel (LKV). De stagiair moet dan wel een echte of fictieve dienstbetrekking hebben. Kennis van de regels hierover is belangrijk, zodat er geen voordeel wordt misgelopen.


    Voor welke scholing is een studiekostenbeding verboden?

    Tool Studiekosten Publicatiedatum: 15-12-2022

    Sinds 1 augustus 2022 mogen werkgevers geen studiekostenbeding voor verplichte scholing meer afspreken. Wat telt als verplichte scholing?


    Snel aan de slag met het studiekostenbeding

    Toolbox Studiekosten Publicatiedatum: 12-09-2023

    Elke werkgever heeft de plicht om te kijken naar scholing van zijn personeel. Het gaat daarbij niet alleen om scholing die de werknemer nodig heeft om zijn werk te kunnen blijven doen, maar ook als de functie van een werknemer komt te vervallen of als hij zijn eigen functie niet langer kan vervullen. Een werkgever mag een werknemer niet laten betalen voor scholing die verplicht is. Maar wanneer scholing ‘verplicht’ is, is nog niet altijd duidelijk. De rechtspraak geeft nadere invulling aan de betekenis van deze nieuwe regels. Deze toolbox houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpt u bij het maken van de juiste keuzes over studiekosten. Ook de rol van de ondernemingsraad (OR) komt aan bod. 


    Wanneer verlagen scholingskosten de transitievergoeding?

    Vraag & Antwoord Transitievergoeding Publicatiedatum: 04-04-2025

    We moeten een werknemer ontslaan, terwijl we pas in hem hebben geïnvesteerd door een opleiding te betalen. Kunnen we die scholingskosten nu in mindering brengen op de transitievergoeding die we hem bij zijn vertrek moeten betalen?


  • 8

    Scholingsvoorzieningen voor de werknemer

    Scholingsmogelijkheden voor werknemers

    Infographic Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 30-04-2024

    Het stimuleren van scholing of het omscholen van werknemers kan een goede investering zijn voor uw organisatie. Wat zijn de scholingsmogelijkheden voor werknemers zelf?


    Einde van STAP-budget voor opleidingen, wat nu?

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 17-11-2023

    15 november konden zowel werkenden als niet-werkenden voor het laatst een aanvraag indienen voor budget van de opleidingssubsidie Stimulering van de arbeidsmarktpositie (STAP). Toch komt er ook in 2024 een regeling voor individuele scholing.


    Meer dan 70.000 opleidingen verzameld op leeroverzicht.nl

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 11-10-2022

    Om het vinden van een passende opleiding, cursus of training makkelijker te maken voor werkenden en werkzoekenden, is het online platform leeroverzicht.nl gelanceerd. Op dit platform zijn ook alle financiële regelingen en subsidies voor scholing terug te vinden.


    Makkelijker bij- en omscholen door levenlanglerenkrediet

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 20-11-2024

    Al enige tijd is het levenlanglerenkrediet aan te vragen bij DUO. Met deze lening kan een werknemer les- of collegegeld betalen voor een BOL-opleiding aan het mbo of een opleiding aan het hbo of WO.


  • 9

    Meer informatie

    E-training Kostenvergoedingen

    E-training 7 modules

    Werknemers kunnen kosten maken om voor uw organisatie te werken. Denkt u maar eens aan de reiskosten, studiekosten of de kosten voor de aanschaf van noodzakelijke apparatuur. Uw organisatie kan deze kosten van de werknemer vergoeden. U krijgt dan te maken met de regels van de werkkostenregeling. Onder voorwaarden geldt er een gerichte vrijstelling of nihilwaardering en kunt u de kosten onbelast vergoeden. Voor de kostenvergoedingen is het erg belangrijk dat u die op de juiste manier verwerkt in uw administratie.