Wat valt er allemaal te claimen voor scholingskosten van werknemers?
Tijdens de coronacrisis is opleiden extra belangrijk: het kan nodig zijn om werknemers om of bij te scholen om de organisatie op een goede manier draaiende te houden. Als uw organisatie personeel moet ontslaan of NOW moet aanvragen, kan het stimuleren van (om)scholing zelfs verplicht zijn. Ook als uw organisatie er niet veel geld aan kan of wil besteden, zijn er mogelijkheden om werknemers verder te laten leren. Er zijn talloze regelingen op grond waarvan uw organisatie of de werknemer de scholingskosten geheel of gedeeltelijk gesubsidieerd kan krijgen. Daarnaast kunt u er door duidelijke afspraken te maken met werknemers voor zorgen dat de kosten voor uw organisatie niet hoger uitvallen dan strikt noodzakelijk is. In deze toolbox staan de diverse mogelijkheden op een rijtje.Verdiepingsartikel Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 28-07-2020
Scholing komt niet alleen uw werknemers zelf ten goede, het is uiteraard ook in het belang van uw onderneming. En als uw organisatie (noodgedwongen) gebruikmaakt van de tweede ronde NOW, bent u zelfs verplicht om het scholen van personeel te stimuleren. Maar hoe laat u werknemers verder leren zonder dat uw onderneming er (al te veel) kosten voor moet maken?
Vraag & Antwoord Stagiairs en leerbanen Publicatiedatum: 01-09-2020
Wij willen dit schooljaar een stagiair aannemen. Op welke manier kunnen wij de stagiair belonen en waar moeten wij dan op letten? Zijn er bepaalde subsidieregelingen waar wij gebruik van kunnen maken?
Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 29-01-2021
De stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM), die in 2020 werd geïntroduceerd, is ook in 2021 van kracht. De aanvraagperiodes zijn kort, dus organisaties moeten zich goed voorbereiden.
Tool Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 25-08-2020
Zorg dat u klaar bent voor het volgende aanvraagtijdvak van de subsidieregeling leren en ontwikkelen in het mkb (SLIM).
Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 15-09-2020
De coronacrisis laat zien dat scholing en ontwikkeling belangrijk zijn voor werknemers. Daarom stelt het kabinet in 2021 extra subsidie beschikbaar voor opleidingsinitiatieven in het mkb en werkt het verder aan de invoering van een individueel STAP-budget.
Verdiepingsartikel Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 27-01-2021
Als uw onderneming een erkend leerbedrijf is, kan een leerling uit het middelbaar beroepsonderwijs bij u scholing volgen in de praktijk. Zo maakt hij kennis met het vak en leert hij de vaardigheden die in de praktijk van belang zijn. Als erkend leerbedrijf komt uw organisatie bovendien in aanmerking voor de subsidie praktijkleren. Dat kan een hoop geld besparen, maar u moet wel aan strikte voorwaarden voldoen.
Tool Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 01-09-2020
Zorg dat uw organisatie in aanmerking blijft komen voor de subsidieregeling praktijkleren met behulp van deze checklist.
Nieuws Subsidieregeling praktijkleren Publicatiedatum: 16-11-2018
De voltallige Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie voor verlenging van de subsidieregeling praktijkleren tot 2023. Daardoor kunnen werkgevers ook de komende jaren op de subsidie rekenen.
Vraag & Antwoord Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 31-12-2020
Een werknemer gaat een opleiding doen naast zijn werk. Kan onze organisatie daaraan meebetalen en kan die vergoeding dan onbelast blijven?
Infographic Studiekosten Publicatiedatum: 26-08-2019
Om te achterhalen of studiekosten van werknemers onder de gerichte vrijstelling vallen, kunt u deze beslisboom gebruiken. Naast de benodigde antwoorden op de algemene vragen wat de huidige functie, het opleidingsniveau en de leeftijd is van de werknemer en welke opleiding hij wil volgen, komt er na beantwoording van onderstaande vragen uit of de studiekosten gericht zijn vrijgesteld als u ze aanwijst als eindheffingsloon.
Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 15-09-2020
Het kabinet wil de gerichte vrijstelling voor vergoedingen en verstrekkingen van scholing aanpassen. Deze fiscale vrijstelling moet per 2021 ook toepasbaar worden voor vergoedingen en verstrekkingen aan ex-werknemers.
Nieuws LKV en (jeugd-)LIV Publicatiedatum: 27-07-2020
Werkgevers kunnen ook voor stagiairs recht hebben op een loonkostenvoordeel (LKV). De stagiair moet dan wel een echte of fictieve dienstbetrekking hebben. Kennis van de regels hierover is belangrijk, zodat er geen voordeel wordt misgelopen.
Vraag & Antwoord Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 29-01-2021
We willen gebruik maken van de regeling 'NL leert door' om de arbeidsmarktpositie van onze medewerkers te versterken. Maar waarvoor kunnen we nu precies subsidie aanvragen?
Tool Studiekosten Publicatiedatum: 12-08-2019
Met dit kant-en-klare studiekostenbeding kunt u heldere afspraken maken over terugbetaling van kosten voor opleidingen en cursussen.
Tool Studiekosten Publicatiedatum: 21-10-2019
Gebruik deze maatwerkbrief om aan de vertrekkende werknemer uit te leggen hoe te terugbetaling van studiekosten zijn werk gaat.
Vraag & Antwoord Transitievergoeding Publicatiedatum: 28-01-2021
We hebben een werknemer moeten ontslaan in wie we eigenlijk nog maar pas hadden geïnvesteerd door zijn opleiding te betalen. Kunnen we die scholingskosten nu in mindering brengen op de transitievergoeding die we hem bij zijn vertrek moeten betalen?
Infographic Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 06-01-2021
Het stimuleren van scholing of het omscholen van werknemers kan een goede investering zijn voor uw organisatie. Wat zijn de scholingsmogelijkheden voor werknemers zelf?
Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 09-06-2017
Sinds 8 juni is het levenlanglerenkrediet aan te vragen bij DUO. Met deze lening kan een werknemer les- of collegegeld betalen voor een BOL-opleiding aan het mbo of een opleiding aan het hbo of WO.
Vraag & Antwoord Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 28-01-2021
Een werknemer doet een opleiding waar hij bij zijn werk voor onze organisatie veel voordeel van gaat hebben. Hij betaalt de opleiding zelf, maar we hebben wel afspraken gemaakt dat hij een aantal uren per week onder werktijd mag studeren. Kan hij de studiekosten zelf aftrekken in zijn belastingaangifte?
Infographic Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 18-11-2019
Het kabinet regelt dat werkenden en niet-werkenden subsidie kunnen aanvragen voor scholingskosten. Dit is het STAP-budget. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 16-07-2019
De ministeriële regeling die het zogenoemde STAP-budget introduceert, is openbaar gemaakt voor internetconsultatie. Door deze regeling kan straks (bijna) iedereen een eigen leer- en ontwikkelbudget aanvragen.