Aandachtspunten OR voor achterbanraadpleging

5 augustus 2024 | Door redactie

Een ondernemingsraad (OR) kan met allerlei vraagstukken te maken krijgen. De OR doet er goed aan om over zaken die werknemers treffen de achterban te raadplegen, voordat hij instemt of advies uitbrengt aan de bestuurder.

De OR heeft het recht om de achterban te raadplegen over allerlei zaken zolang dit redelijkerwijs nodig is voor het OR-werk (artikel 17 WOR). Zeker voor zaken waarvoor de OR moet instemmen (artikel 27 WOR) of advies moet of wil geven aan de bestuurder (artikel 25 en artikel 23 WOR), is het slim om de achterban actief op te zoeken en om de wensen en behoeften te inventariseren. Hoe kan de OR anders de belangen van de achterban goed behartigen? Zeker nu hybride werken in veel organisaties de norm is en werknemers elkaar en de OR waarschijnlijk minder zien en spreken, is het goed om zo’n achterbanraadpleging te organiseren.

Van belang voor het raadplegen van achterban OR

Er zijn voor de OR een aantal zaken van belang voor het raadplegen van de achterban:

  • De OR kan het beste de bestuurder informeren over de raadpleging. Al is het maar om te voorkomen dat deze de indruk krijgt dat de OR achter zijn rug om werkt. 
  • De OR mag via de achterbanraadpleging geen informatie aan de achterban verstrekken die onder de geheimhoudingsplicht van de OR (artikel) valt. De bestuurder heeft verder geen zeggenschap over de inhoud van de informatie die de OR met de achterban wil bespreken.
  • De OR moet bepalen welke vorm van achterbanraadpleging het beste past bij het moment van raadplegen, de situatie en het onderwerp. Werken de meeste werknemers hoofdzakelijk vanuit huis en wil de OR anonimiteit garanderen, dan is een digitale enquête (tool) of stemming vaak een goede keuze. In andere gevallen is mogelijk een bijeenkomst waarbij ieder zijn zegje mag doen het handigst. 
  • De OR moet zorgen dat de raadpleging zo objectief mogelijk is. De vraagstelling en de antwoordopties mogen dus niet sturend of suggestief zijn.  
  • De OR moet de raadpleging duidelijk introduceren, zodat de achterban weet met welk doel de raadpleging plaatsvindt en wat er met de uitkomsten gebeurt.
  • De OR kan de resultaten van de raadpleging - waar mogelijk - het beste anoniem verwerken. Dat beschermt niet alleen de privacy van de werknemers, maar het vergroot ook de kans dat werknemers zich eerlijk uitspreken. Dit is ook afhankelijk van de vorm van de raadpleging.
  • De OR kan na afloop de uitkomsten van de raadpleging delen met de achterban en vertellen wat de OR met de uitkomsten gedaan heeft en waarom. Heeft de OR bijvoorbeeld op basis van de resultaten een advies uitgebracht aan de bestuurder, dan is het goed dat de achterban dit weet. Zo is duidelijk welke rol de OR heeft gespeeld en dat de bestuurder nu dus aan zet is.