Deze zomer geen staakt het vuren van brandweer

18 juli 2016 | Door redactie

In Nederland mogen werknemers staken als ze geen overeenstemming bereiken met hun werkgever, maar dat wordt wel gezien als een uiterst redmiddel. Op dit moment speelt dit bij de brandweer: de vakbond bereikt geen akkoord over de pensioenregeling en daarom rukt de brandweer deze zomer alleen uit voor spoedklussen.

Als werkgever, werknemer, ondernemingsraad (OR) en vakbond niet tot goede afspraken kunnen komen, kan een staking een laatste strohalm zijn. Een werkgever kan een rechter laten toetsen of dit echt het geval is. In Nederland bestaat er namelijk geen algemeen recht om te staken, maar werkgevers en werknemers hebben wel een recht om collectief op te treden in het geval van belangengeschillen. Werknemers kunnen zelf besluiten om te staken, maar een vakbond kan ook een staking initiëren. Deze zomer houden brandweerlieden een publieksvriendelijke staking, waarbij ze bijvoorbeeld wandelen met ouderen en collecteren voor de Brandwondenstichting.

De vakbond en de OR

In het geval van een staking is het voor de OR zeer belangrijk om nauw samen te werken met de vakbond. De vakbond heeft goede onderhandelaars in dienst die namens de werknemers het gesprek aan kunnen gaan. Daarnaast hoeft een werkgever volgens het principe ‘geen werk, geen loon’ geen salaris uit te keren aan stakende werknemers. Werknemers die contributie betalen aan de vakbond (tool) krijgen in veel gevallen compensatie via de stakingskas van de vakbond.