Veel bedrijven in het mkb kampen met personeelstekorten. Met name de zakelijke dienstverlening heeft het zwaar te verduren, blijkt uit de nieuwe MKB Barometer van softwarebedrijf Exact. De ondernemingsraad (OR) doet er goed aan dit onderwerp eens met de bestuurder te bespreken. Een structureel tekort aan personeel kan namelijk grote gevolgen hebben voor de organisatie.
Uit de MKB Barometer komt naar voren dat meer dan de helft (53%) van de mkb-ondernemingen te maken heeft met een personeelstekort. Vooral in de zakelijke dienstverlening zijn de gevolgen voelbaar. Bij 1 op de 3 (34%) zakelijke dienstverleners in het mkb stagneert de groei vanwege het een tekort aan personeel. Dat is flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 26%. Voor bijna een derde (30%) van de ondervraagde mkb’ers is het vinden en behouden van werknemers het belangrijkste bedrijfsdoel. Dit is echter fors lager dan vorig jaar, toen dit nog door 46% als belangrijk bedrijfsdoel werd genoemd. De druk lijkt dus wat van de ketel.
Het personeelstekort blijkt ook zijn weerslag te hebben op het behalen van andere veel genoemde belangrijke doelen, zoals het verhogen van de omzet (28%) en het vinden en behouden van klanten (26%). Deze doelen blijken als gevolg van het personeelstekort lastig te realiseren. Ruim 1 op de 10 ondernemers neemt minder werk aan vanwege een tekort aan capaciteit.
Veel mkb-ondernemingen moeten hun groeistrategie bijstellen omdat de mankracht ontbreekt om hun doelstellingen te behalen. De OR doet er verstandig aan om tijdens de halfjaarlijkse overlegvergadering over de algemene gang van zaken (artikel 24 WOR) met de bestuurder te bespreken in hoeverre de organisatie last heeft van personeelstekort en zo ja, welke gevolgen dit kan hebben op de korte en lange termijn. Denk met de bestuurder mee over maatregelen om het personeelstekort en de gevolgen hiervan tegen te gaan (artikel). Hou goed in de gaten of de OR daarbij om advies of instemming moet worden gevraagd!