45 handige tools voor het organiseren van OR-verkiezingen

Eens in de zoveel tijd moeten er weer nieuwe OR-verkiezingen worden gehouden. Een uitgebreid proces dat aan verschillende regels moet voldoen. Om het verkiezingsproces van begin tot eind goed te overzien, zijn er 45 praktische hulpmiddelen beschikbaar.

26 juli 2017 | Door redactie

Traject OR-verkiezingen met 45 toolsDe verkiezingsprocedure is vastgelegd in het OR-reglement. Hierin staan ook afspraken over de zittingsperiode van de OR. Volgens artikel 12 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is dat drie jaar, maar uw OR kan daar afwijkende afspraken over maken en opnemen in het reglement. Bekijk daarom uw OR-reglement nog eens goed. Heeft u behoefte aan een nieuw OR-reglement, dan kunt u gebruikmaken van het kant-en-klare voorbeeldreglement. U hoeft het dan alleen nog maar in te vullen.

Verschillende verkiezingsreglementen

Volgens de WOR moet er in het OR-reglement ook bepaald zijn op welke manier de OR-leden worden gekozen. Dit kan op verschillende manieren (de links hieronder zijn allemaal voorbeeldreglementen):

OR-verkiezingsdraaiboek

Heeft u het OR-reglement erop nageslagen en duidelijk in beeld op welke manier de OR-verkiezingen moeten plaatsvinden, dan kunt u de OR-verkiezingen gaan plannen. Om de planning voor de OR-verkiezingen te overzien, is het wel zo handig als u een beeld heeft bij het tijdspad dat geldt voor het verkiezingsproces.

Download de tool Tijdspad verkiezingsrace

Gebruik een OR-campagneplan

Nu de voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om te beginnen met het werven van nieuwe OR-leden. U moet campagne gaan voeren. Hiervoor zijn handige tools beschikbaar, zoals een stappenplan over het opstellen van een OR-campagneplan, een checklist over de inhoud van de verkiezingscampagne en een overzicht aan communicatiemiddelen die u kunt inzetten om de aandacht te trekken van uw collega's.

Werven van OR-leden

Het is een op zichzelf staande kunst om uw collega's te enthousiasmeren om deel te nemen aan de OR. Alle hulp hierbij is welkom. Ga bijvoorbeeld wervende tweegesprekken met potentiële leden aan en weet hoe u de zogenoemde 'witte vlekken' moet benaderen.

Neem eens een kijkje

Het traject over OR-verkiezingen heeft naast eerdergenoemde tools nog veel meer handige hulpmiddelen die u assisteren tijdens het verkiezingsproces. Maak gebruik van het traject OR-verkiezingen en neem eens een kijkje.