Coronacrisis geen reden uitstel OR-verkiezingen

De coronacrisis is geen reden om OR-verkiezingen uit te stellen. Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven. De rechter boog zich over de zaak die vakbonden FNC en CNV onlangs aanspanden tegen de ondernemingsraad (OR) van hightechbedrijf ASML.

9 oktober 2020 | Door redactie

De vakbonden FNV en CNV spanden een kort geding aan tegen de OR van ASML, omdat de OR besloot de OR-verkiezingen uit te stellen van september dit jaar tot februari volgend jaar, vanwege de coronacrisis. De rechter verplicht de OR nu om de OR-verkiezingen alsnog op korte termijn te organiseren. De rechter stelt daarmee de vakbonden FNV en CNV in het gelijk. De zittende OR is demissionair.

OR moet termijn voor verkiezingen inkorten

De rechter stelde dat het recht van medezeggenschap van zo’n groot belang is dat het tot een uiterste gehandhaafd moet worden. De coronacrisis is geen aanleiding om van dit recht af te zien of om af te wijken van de wettelijke bepalingen (artikel 9, 10, 11 en 12 WOR). Bovendien stelde de rechter dat nergens uit blijkt dat de OR onderzocht heeft hoe de OR-verkiezingen wél plaats zouden kunnen vinden, rekening houdend met de beperkingen vanwege corona. De rechter heeft de OR bevolen om de OR-verkiezingen te organiseren (toolbox). Daarbij moet de OR de termijn van 16 weken tussen het uitschrijven en het houden van de verkiezingen tot 6 weken inkorten.

Zittende OR is demissionair

Vakbonden FNV en CNV eisten ook dat ASML geen adviesplichtige besluiten neemt tot er een nieuwe OR zitting neemt. De rechter wees dit verzoek af. Wel stelt de rechter dat de zittende OR demissionair is. Dit betekent dat ASML geen besluiten kan nemen die kunnen wachten tot de nieuwe OR geïnstalleerd is. Ook eisten de vakbonden een dwangsom bij het uitblijven van verkiezingen. Deze optie houdt de rechter achter de hand voor het geval de OR het vonnis niet uitvoert. Inmiddels is een oproep aan de leden van de vakbonden en werknemers verstuurd om zich kandidaat te stellen voor de OR.