De OR: te veel zetels, te weinig kandidaten

23 november 2022 | Door redactie

De zittingstermijn van de OR zit erop, tijd voor nieuwe OR-verkiezingen dus. Helaas is de animo voor een plekje in de medezeggenschap niet binnen elke organisatie even groot en misschien zijn er uiteindelijk zelfs meer zetels dan kandidaten. Voor de werknemers die zich wel kandidaat hebben gesteld, betekent dit dat zij gelijk zitting mogen nemen in de OR. Maar hoe vult de OR de lege plekken?

Het is niet altijd eenvoudig om kandidaten te vinden voor de OR (artikel). De OR moet er in ieder geval voor zorgen dat de OR bekend is binnen de organisatie. De OR moet zich dus laten zien en van zich laten horen. Om zoveel mogelijk werknemers te bereiken, is het slim om regelmatig een OR-nieuwsbrief (tool) rond te sturen. Daarnaast kan de OR promotieposters (tool) ophangen of bijvoorbeeld het intranet gebruiken om een oproep te doen voor de OR-verkiezingen. Maar de beste manier om collega's enthousiast te maken voor de OR is door ze persoonlijk te benaderen.

Wees creatief in uw wervingscampagne

Enthousiasme werkt aanstekelijk! Daarbij helpen goede argumenten natuurlijk ook om iemand over de streep te trekken. Bijvoorbeeld dat OR-leden leren wat er in de organisatie speelt en dat zij een stem vormen voor alle werknemers. Ook met ludieke acties kan de OR een hoop aandacht trekken. OR-leden mogen daarbij best een beetje creatief zijn.

Bestuurder met positieve instelling helpt

De bestuurder speelt ook een belangrijke rol. Heeft hij een positieve opstelling ten opzichte van de OR, dan zal dat sneller kandidaten aantrekken. Als hij ervoor zorgt dat OR-leden voldoende tijd hebben om hun taken uit te voeren naast hun gewone werk, neemt ook dit een hoop twijfels weg bij potentiële leden. Bespreek met de bestuurder welke rol hij kan spelen bij het aantrekken van nieuwe OR-leden en hoe hij werknemers kan stimuleren om zich kandidaat te stellen voor de OR.

Gebruik de hele zittingsperiode om kandidaten te werven voor de OR

De OR doet er goed aan om de hele zittingsperiode te benutten om collega's enthousiast te maken voor de OR. OR-leden kunnen bijvoorbeeld collega's vragen of zij tijdens een werkoverleg eens iets mogen vertellen over de OR of collega's uitnodigen om zitting te nemen in een werkgroep of commissie. Op die manier kunnen zij op een laagdrempelige manier kennismaken met de OR.