Let op de privacy bij digitaal stemmen

10 juni 2011 | Door redactie

Het organiseren van een stemming voor de OR-verkiezingen kan een behoorlijke klus zijn. Veel ondernemingsraden zoeken dan ook naar manieren om dit effectiever aan te pakken, bijvoorbeeld door werknemers digitaal te laten stemmen. Daarnaast kan een digitale verkiezing een manier zijn om meer werknemers hun stem te laten uitbrengen. Maar is zo’n digitale verkiezing ook verstandig?

Gemiddeld houdt een ondernemingsraad één keer in de drie jaar verkiezingen. In de WOR staat namelijk dat er elke drie jaar nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, tenzij er in het reglement gekozen is voor een periode van twee of vier jaar. Ook kunnen er natuurlijk tussentijdse verkiezingen plaatsvinden als een OR-lid stopt. Er zijn verschillende manieren waarop u een stemming voor nieuwe leden aan kunt pakken. Veel ondernemingsraden zoeken tegenwoordig naar moderne stemtechnieken, zoals het stemmen via internet. Zo liet de supermarktketen Jumbo onlangs weten dat zij bij de overname van Super de Boer gebruik wil maken van een digitale stemming om de verkiezingen een extra oppepper te geven. Toch zitten hier nog wel wat haken en ogen aan.

Veiligheidseisen en privacy-voorwaarden

Zo zal het systeem moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen en privacy-voorwaarden. U wilt bijvoorbeeld niet dat een werknemer meerdere keren zijn stem uit kan brengen. Ook moet u ervoor zorgen dat de anonimiteit van de stemmers gewaarborgd wordt. De verkiezingen moeten immers in het geheim verlopen en dit valt per e-mail of internet nog niet altijd mee. Een voorbeeld van een systeem dat aan deze eisen voldoet, vindt u op deze website. Let er overigens op dat de meeste reglementen een verkiezingsdag voorschrijven. Wilt u een digitale verkiezing organiseren, dan zal dit meestal meerdere dagen in beslag nemen, omdat u zoveel mogelijk mensen de kans wil geven hun stem uit te brengen. In dit geval moet u het reglement dus aanpassen voor het openen van de kandidaatstelling.