OR moet zo divers mogelijk zijn

14 januari 2011 | Door redactie

Als ondernemingsraad moet u ervoor zorgen dat u élke groep werknemers uit de achterban vertegenwoordigt. Natuurlijk op functiegebied, maar ook op sociale gebieden zoals geslacht, leeftijd en achtergrond. Maar soms is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Over de samenstelling van uw OR zegt de Wet op de ondernemingsraden: 'de ondernemingsraad treft, als dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van deze wet in de onderneming, voorzieningen in zijn reglement zodat de verschillende groepen van de in de onderneming werkzame personen zoveel mogelijk in de ondernemingsraad vertegenwoordigd kunnen zijn.' U kunt daarbij misschien denken dat u het goed doet omdat u van elke afdeling binnen de organisatie een werknemer in uw raad heeft zitten. Maar wat als die leden allemaal blanke mannen tussen de veertig en vijftig jaar oud zijn en alle allochtonen, jongeren of vrouwen die bij u werken totaal geen inbreng hebben? Dan voldoet u toch niet aan deze wet! U moet er dan dus snel voor zorgen dat er snel wat variatie binnen uw raad ontstaat.

Loop gewoon langs

Ja, dat kan wel, maar wat als sommige partijen zelf helemaal niet aan de medezeggenschap mee willen doen? Dan zult u hard uw best moeten doen hen voor dit werk te motiveren. De kans is groot dat zij niet weten wat een OR eigenlijk doet. Leg de verschillende partijen uit dat zij zelf ook een groot voordeel hebben door mee te praten over de organisatie, zonder dat de bestuurder hen daarop zal beoordelen. Loop gewoon eens bij ze langs en wie weet hoeveel nieuwe gezichten u bij de volgende OR-verkiezingen tegenkomt.