Vakbonden slepen OR ASML voor rechter om verkiezingen

7 september 2020 | Door redactie

Vakbonden FNV en CNV hebben een kort geding aangespannen tegen de ondernemingsraad (OR) van hightechbedrijf ASML. Volgende maand eindigt de zittingstermijn, maar de OR heeft nog geen nieuwe verkiezingen georganiseerd. Ondanks het ultimatum dat de vakbonden hadden gesteld.

Enkele maanden geleden liet de OR van ASML de vakbonden weten dat de raad de verkiezingen vanwege de coronacrisis wilde uitstellen. FNV Metaal en CNV Vakmensen gingen hier niet mee akkoord en stelden de OR een ultimatum. Begin september moest de OR ermee hebben ingestemd dat er uiterlijk 20 november 2020 OR-verkiezingen plaatsvinden. Dit is niet gebeurd. De vakbonden willen de OR-verkiezingen nu afdwingen via de rechter.

Raadsleden stapten uit OR uit onvrede over koers

De directie van ASML staat achter het besluit van de OR om de verkiezingen uit te stellen. Vanwege de coronamaatregelen heeft de OR volgens de directie meer tijd nodig om nieuwe kandidaten te vinden en verkiezingen te organiseren. De vakbonden vinden de coronacrisis geen excuus om OR-verkiezingen uit te stellen. De organisatie draait op volle toeren en beschikt over alle communicatiemiddelen om digitaal stemmen (tool) mogelijk te maken. De vakbonden benadrukken dat er vanwege werknemersbelangen zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen. Verschillende OR-leden zijn eerder uit de OR gestapt uit onvrede over de koers van de OR. Een derde van de OR-zetels is vacant. De vakbonden vinden dat de OR de werknemers hierdoor niet goed kan vertegenwoordigen.

OR handelt in strijd met Wet op ondernemingsraden

Volgens de vakbonden handelt de OR van ASML in strijd met de Wet op de ondernemingsraden (WOR). In artikel 12 WOR staat dat alle OR-leden na drie jaar tegelijk moeten aftreden. De OR mag hiervan afwijken en een termijn van twee of vier jaar vastleggen in het reglement. Die wijzigingen gaan pas in bij de eerstvolgende verkiezingen. Anders is uitstel van OR-verkiezingen alleen mogelijk als het uitstel van korte duur is (maximaal 2 maanden) en als de belanghebbenden, onder wie de bestuurder, vakbonden en werknemers, er geen bezwaar tegen hebben. Als de verlenging van de zittingstermijn in strijd is met de WOR, kan de OR geen rechtsgeldige besluiten nemen. De OR moet dus tijdig beginnen met het organiseren van de verkiezingen.