Betaald kraamverlof voor vaders uitgebreid

14 september 2015 | Door redactie

Vanaf 2017 hebben werknemers van wie de partner net bevallen is mogelijk recht op vijf dagen betaald kraamverlof. Nu heeft uw werknemer die net vader is geworden ook recht op vijf dagen verlof, maar daarvan zijn er meestal maar twee betaald. Met Prinsjesdag zal er meer duidelijkheid komen over deze maatregel.

Werknemers met een echtgenote of partner die net een baby heeft gekregen, hebben recht op twee dagen kraamverlof. Sinds 1 januari 2015 hebben zij de mogelijkheid om hier drie dagen verlof aan vast te plakken. Zij nemen dan een voorschot op hun ouderschapsverlof. Deze drie dagen zijn meestal onbetaald, tenzij in de cao of het personeelsreglement is afgesproken dat u als werkgever tijdens ouderschapsverlof (een deel van) het loon moet doorbetalen. 

Drie dagen extra verlof

Uit uitgelekte begrotingsplannen voor Prinsjesdag blijkt dat per 2017 het betaalde verlof mogelijk wordt uitgebreid van twee dagen naar vijf dagen. Dit zou kunnen betekenen dat de drie extra dagen die de werknemer nu onbetaald kan opnemen, straks wel betaald zijn. Het zou echter ook kunnen dat een werknemer straks recht heeft op vijf dagen betaald kraamverlof en aansluitend nog drie extra dagen (onbetaald) ouderschapsverlof kan opnemen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de plannen nog niet bevestigen, maar verwijst hiervoor naar Prinsjesdag. 

Blijf op de hoogte van het Prinsjesdag-nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van deze maatregel? Schrijf u dan gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief en ontvang – nog voordat Prinsjesdag voorbij is – al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Daarnaast vindt u op de themapagina Prinsjesdag 2015 het nieuws dat op Prinsjesdag de revue passeert.