Betaald ouderschapsverlof voor elk kind bij meerling

14 april 2022 | Door redactie

Op 2 augustus 2022 treedt de Wet betaald ouderschapsverlof in werking en kunnen werknemers voor 9 van de 26 weken ouderschapsverlof een uitkering ontvangen van UWV. Bij de geboorte van een meerling kan dit zelfs een veelvoud van 9 weken zijn.

Elke werknemer heeft per kind recht op 26 maal de arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof. Dit verlof is op te nemen voor ieder eigen kind of adoptie-, stief- of pleegkind, op voorwaarde dat het kind bij de werknemer woont en nog geen 8 jaar is. Op dit moment is het verlof in principe nog onbetaald, tenzij anders is overeengekomen. Vanaf 2 augustus 2022 is voor 9 van de 26 verlofweken wél een uitkering ter hoogte van 70% van het (maximum)dagloon aan te vragen bij UWV. De uitkering is alleen mogelijk bij verlof in het eerste levens- of adoptiejaar van het kind.

Vermenigvuldigingsfactor ook voor betaald ouderschapsverlof

Omdat het verlof per kind geldt, bestaat er bij de geboorte van een meerling of adoptie van meerdere kinderen tegelijkertijd recht op langer (betaald) ouderschapsverlof. Een werknemer heeft bij een tweeling tweemaal en bij een drieling driemaal recht op 26 keer de arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof. Deze vermenigvuldigingsfactor geldt ook voor het betaald ouderschapsverlof (artikel); tweemaal 9 keer de arbeidsduur per week bij een tweeling, driemaal bij een drieling, enzovoorts. De hoogte van de uitkering is net als bij één kind 70% van het (maximum)dagloon. Ook moeten werknemers het veelvoud van deze 9 betaalde weken in het eerste jaar na de geboorte of na de opname van de kinderen in het gezin opnemen.

Minder verlofrechten voor pleegouders

Ook werknemers van wie de kinderen al vóór 2 augustus 2022 zijn geboren of zijn opgenomen in het gezin, kunnen – afhankelijk van de datum van geboorte of opname – recht hebben op betaald ouderschapsverlof.
Werknemers die met ingang van hetzelfde tijdstip pleegouder worden van meerdere kinderen of gaan samenwonen met meerdere kinderen van een ander en die ook verzorgen, hebben ‘slechts’ recht op éénmaal de maximale 9 weken betaald ouderschapsverlof.

Meer informatie over (aanvullend) geboorteverlof en ouderschapsverlof vindt u in de toolbox Geboorte- en ouderschapsverlof regelen doet u zo.