In 2022 wordt ouderschapsverlof betaald, maar hoe?

16 mei 2019 | Door redactie

Werknemers in de Europese Unie (EU) krijgen op termijn recht op twee maanden betaald ouderschapsverlof. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zoekt nu uit hoe hij dit recht gaat invoeren.

De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn dit jaar tot een akkoord gekomen voor een nieuwe Europese Richtlijn, die het evenwicht tussen werk en privé van ouders en mantelzorgers moet verbeteren. Onderdeel van de richtlijn is een wettelijk recht op twee maanden betaald ouderschapsverlof. Voor Nederland is dit recht nieuw: nu hebben werknemers alleen recht op onbetaald ouderschapsverlof (per kind maximaal 26 keer de wekelijkse arbeidsduur). Momenteel worden de mogelijkheden om aan de nieuwe regels te voldoen geïnventariseerd.

Verlofuitkering of loondoorbetaling door werkgever

De richtlijn biedt minister Koolmees ruimte om een eigen invulling aan betaald ouderschapsverlof te geven. Zo mag Nederland zelf bepalen tot aan welke leeftijd van het kind de werknemer het recht op betaling van het ouderschapsverlof heeft. Hierbij geldt de achtste verjaardag van het kind als uiterste. Ook laat minister Koolmees uitzoeken of werkgevers het loon moeten doorbetalen tijdens het verlof of dat werknemers hiervoor recht krijgen op een uitkering. Nederland beslist ook zelf de hoogte van het loondoorbetalingspercentage of de verlofuitkering. Echter heeft de EU wel geregeld dat het betalingsniveau de opname van ouderschapsverlof moet ondersteunen.

Lang traject voor recht op betaald ouderschapsverlof

De exacte verplichte datum van toepassing van de nieuwe regels is nog onzeker. De Europese Raad en het Europese Parlement zullen op korte termijn het voorstel formeel goedkeuren. De verwachting is dat de richtlijn vervolgens in juni wordt getekend. 20 dagen na publicatie van de richtlijn treedt deze in werking. Drie jaar later moeten EU-lidstaten de bepalingen uit de richtlijn volledig hebben geïmplementeerd in de nationale wetgeving. Als in juli 2019 de richtlijn in werking treedt, moeten werknemers in Nederland dus per juli 2022 betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen. De Tweede Kamer kan in het eerste kwartaal van 2020 het wetsvoorstel van de minister verwachten.