TMG wijkt af van overname-afspraken met COR

6 maart 2017 | Door redactie

De raad van commissarissen (RvC) van Telegraaf Media Groep (TMG) wil momenteel alleen met Mediahuis onderhandelen over een overname. Dit gaat in tegen een afspraak die eerder was gemaakt met de centrale ondernemingsraad (COR) van TMG.

Zowel Talpa van John de Mol als het Belgische Mediahuis wil TMG overnemen. De raad van commissarissen voert echter exclusief onderhandelingen met Mediahuis. De COR van TMG is het daar niet mee eens. De bestuurders van TMG hadden eerder afgesproken met de COR dat de centrale ondernemingsraad een advies zou uitbrengen over biedingen van Mediahuis én van Talpa. De RvC is daarvan afgeweken. De raad van bestuur, die ook wilden onderhandelen met Talpa, is op non-actief gesteld door de RvC.

COR zou in overleg treden met bieders

In een brief aan de bestuurders vroeg de COR vorige week om beide bieders te overwegen. Zolang de COR nog geen advies heeft uitgebracht (tool), zouden de bestuurders geen voorkeur voor een overnemer moeten uitspreken. Er zou zijn afgesproken dat de COR met de bieders in gesprek zou gaan als er meer concrete informatie over de biedingen beschikbaar zou zijn. Ook zou het bestuur dan een adviesaanvraag bij de COR indienen. Inmiddels is TMG eruit gekomen met Mediahuis. De COR betreurt deze handelswijze, maar zal geen voorkeur voor een overnemer meer uitspreken.

OR heeft adviesrecht bij overname

Een ondernemingsraad (OR) heeft adviesrecht (tools) bij een overname van de organisatie. Bij TMG was de COR dan ook benaderd voor advies. Door ervoor te zorgen dat de OR zo vroeg mogelijk betrokken wordt in het proces, kan de OR nog invloed uitoefenen en alternatieven voorstellen. De OR behoort ook met de bestuurder af te spreken wanneer het advies wordt uitgebracht. Om een waardevol advies te kunnen geven moet de OR eerst de nodige informatie hebben. Maar als het advies te lang uitblijft, zal het er niet daadwerkelijk nog toe doen. Bij onenigheid over het adviesrecht kan de OR naar de Ondernemingskamer stappen.