Rol OR bij overleg over strategisch besluit

8 december 2021 | Door redactie

De bestuurder moet de ondernemingsraad (OR) betrekken bij allerlei strategische besluiten. Zowel voor bestuurders als ondernemingsraden blijkt de rol van de OR in dit besluitvormingsproces vaak onduidelijk. Een nieuwe handreiking van de Sociaal-Economische Raad (SER) geeft de OR, bestuurder en toezichthouder hierbij houvast.

Bestuurders en ondernemingsraden overleggen regelmatig met elkaar over de dagelijkse gang van zaken in de organisatie, maar ook als de bestuurder een strategisch besluit moet nemen, is het raadzaam dat hij de OR daarbij betrekt. Denk aan besluiten over de energietransitie, nieuwe werkprocessen of het sociaal beleid. Daar gaat het in veel organisaties mis. De bestuurder schakelt de OR te laat in of de OR weet zelf niet precies welke rol hij in dit proces moet spelen. Hierdoor blijft de invloed die de OR kan uitoefenen beperkt. De SER ontwikkelde een handreiking die meer duidelijkheid geeft over de rol van de OR bij strategische besluiten.

OR is belangrijke sparring partner van bestuurder

De handreiking Medezeggenschap en overleg over strategische onderwerpen (pdf) gaat in op het overleg tussen de OR, bestuurder en toezichthouder over strategische onderwerpen. De OR is in dit proces een belangrijke sparring partner, die op een gelijkwaardige manier moet kunnen deelnemen aan het overleg. Als de bestuurder de OR vanaf het begin bij het overleg over strategische besluiten betrekt, kan de OR vanuit hetzelfde startpunt en met dezelfde informatie meedenken in dit proces als de bestuurder en toezichthouder. Zo komt de bestuurder tot betere besluiten, waarvoor meer draagvlak zal zijn en waarvan de implementatie  soepeler verloopt.

Maak duidelijke afspraken over de rol van de OR in het besluitvormingsproces

De bestuurder en OR doen er verstandig aan om duidelijke afspraken te maken over de rol van de OR in het besluitvormingsproces, zoals:

  • Wat verstaan zij onder het ‘vroegtijdig’ betrekken van de OR?
  • Bespreken zij strategische vraagstukken tijdens de overlegvergadering of lassen zij hiervoor aparte overleggen in, en hoe vaak vinden overleggen plaats?
  • Welke rol heeft de OR bij het overleg (denk ook aan het voorwerk, zoals onderzoek)?
  • Wanneer worden besluiten genomen?
  • Wanneer vinden (tussen)evaluaties plaats?

Het is voor de OR niet alleen belangrijk om te weten wat zijn rol is bij het overleg over strategische besluiten, vanwege de invloed de OR kan uitoefenen. De OR moet ook rekening houden met praktische zaken, zoals het inplannen van de benodigde uren voor het OR-werk, de OR-jaarplanning, mogelijke scholingsbehoeften, het inschakelen van commissies of het raadplegen van deskundigen.