T+2-regel Participatiewet definitief afgeschaft

10 oktober 2017 | Door redactie

Werknemers die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen en meer gaan verdienen, blijven toch meetellen voor de banenafspraak. De zogenoemde t+2-regel die ervoor zorgde dat zij niet meer meetelden, wordt geschrapt.

Als een werknemer onder de doelgroep van de banenafspraak (tool) valt, krijgt zijn werkgever voor hem premiekorting (tot 1 januari 2018) of een loonkostenvoordeel (vanaf 1 januari 2018). Werknemers die zich ontwikkelen en daardoor meer gaan verdienen dan het wettelijk minimumloon, vallen daardoor na twee jaar uit de doelgroep van de banenafspraak.

Nadeel van ontwikkeling

Het grote nadeel van de t+2-regel is dat werkgevers die zich actief inzetten voor de ontwikkeling van werknemers met een arbeidsbeperking, daar uiteindelijk geen voordeel, maar juist nadeel van ondervinden. Dat is niet de bedoeling. In het regeerakkoord 2017 (tool) wordt de t+2-regel daarom geschrapt.
De loonkostensubsidie die werkgevers nu nog krijgen voor werknemers met een arbeidsbeperking wordt wél geschrapt. Loondispensatie komt ervoor in de plaats.