Nieuw wetsvoorstel voor gelijke rechten payrollwerknemer

14 september 2017 | Door redactie

GroenLinks, SP en PvdA willen dat payrollwerknemers dezelfde arbeidvoorwaarden krijgen als andere werknemers die hetzelfde werk doen. Ze gaan daarvoor samen een initiatiefwetsvoorstel indienen.

Demissionair minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde eerder al met een wetsvoorstel de rechten van payrollwerknemers verbeteren. Dit plan kwam niet tot uitvoering, onder meer omdat de sociale partners geen overeenstemming konden bereiken over payrolling. Nu komen GroenLinks, SP en PvdA alsnog met een wetsvoorstel. De initiatiefnemers van het voorstel willen payrollconstructies niet verbieden, maar eerlijker maken.

Gelijke arbeidsvoorwaarden voor payrollwerknemers

Volgens de linkse partijen hebben payrollwerknemers bijvoorbeeld bij ziekte vaak te maken met wachtdagen en bouwen zij niet hetzelfde pensioen (tools) op als werknemers van de opdrachtgever. Het initiatiefwetsvoorstel geeft payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers van de opdrachtgever die vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel binnen enkele weken ingediend bij de Tweede Kamer.

Uitzendbranche niet enthousiast over wetsvoorstel

De vertegenwoordigers van de uitzendbranche – de ABU en NBBU – geven aan de uitwerking van het wetsvoorstel met belangstelling af te wachten. Ze zijn kritisch. Payrollwerknemers vallen onder de uitzendcao's, die ze al het recht geven op dezelfde beloning als personeel van de opdrachtgever. Pensioen en loon bij ziekte zijn ook geregeld. Volgens de ABU en NBBU draagt payrolling bovendien bij aan de werking van de arbeidsmarkt; zo gaan veel werklozen weer aan de slag via een payrollconstructie. Het wetsvoorstel zou deze bijzondere vorm van uitzenden kunnen schaden.