Dekkingsgraad daalt: mogelijk kortingen op pensioen

Januari was geen goede maand voor pensioenfondsen; de rente daalde flink vanwege de angst voor het Coronavirus. Hierdoor zijn kortingen voor het einde van 2020 nog zeker niet van de baan.

13 februari 2020 | Door redactie

In januari daalde de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen van 103% naar 101%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Vanwege de angst voor het Coronavirus liepen de rendementen op aandelen terug en dat deed de rente dalen.
Een pensioenfonds heeft minimaal een dekkingsgraad van 100% nodig om de pensioenuitkeringen nu en in de toekomst te kunnen betalen. Verder daalde ook de beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden – van 103% naar 102%. Deze dekkingsgraad is weliswaar hoger dan het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 100%, toch blijven kortingen voor het einde van 2020 tot de mogelijkheden behoren.

Aantal pensioenfondsen onder kritische grens

Een aantal fondsen zit bovendien nog onder de aangepaste kritische grens van 90% voor de dekkingsgraad en 100% voor de beleidsdekkingsgraad. Daartoe behoren het ABP voor overheid en onderwijs, PFZW voor Zorg en Welzijn, PMT voor Metaal en Techniek en PME voor de Metalektro. De financiële situatie bij de pensioenfondsen leidde tot maatschappelijke onrust. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil daarom zo veel mogelijk rust en stabiliteit creëren en gaf pensioenfondsen die in problemen verkeren onder voorwaarden uitstel om aan de huidige financiële eisen te voldoen. In de tussentijd wordt hard gewerkt aan de uitvoer van de afspraken uit het pensioenakkoord

Rekening houden met lager rendement

Hoewel de financiële markten dit jaar goed begonnen, lijkt de voorspoedige periode van de laatste 10 jaar ten einde te komen. Naar verwachting blijft de rente voor een langere tijd laag en moeten pensioenfondsen rekening houden met een lager rendement dan de afgelopen jaren. Hierdoor blijven ze dus kwetsbaar.­