Eerste Kamer stemt in met pensioenregels zzp

18 november 2015 | Door redactie

Onlangs is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de Wet vrijlating lijfrenteopbouw en inkomsten uit arbeid en bevordering vrijwillige voortzetting pensioenopbouw. Hierdoor wijzigt de pensioenwetgeving voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) per 1 januari 2016.

Nadat de Tweede Kamer met algemene stemmen had ingestemd met de nieuwe pensioenregels voor zzp’ers, heeft de Eerste Kamer de plannen onlangs als hamerstuk afgedaan. De nieuwe regels zijn een uitwerking van het Pensioenakkoord 2013. FA Rendement zet de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij:

  • Meer tijd voor het nemen van een beslissing: werknemers die zzp’er worden, krijgen door de nieuwe regels na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst langer de tijd om te beslissen of zij willen blijven deelnemen aan hun voormalige pensioenregeling. Sommige pensioenfondsen hanteren hiervoor momenteel een termijn van drie maanden. Deze termijn wordt door de wetswijziging standaard negen maanden.
  • Behoud van pensioenvermogens tot € 250.000: dit pensioenvermogen blijft behouden als de werknemer een beroep doet op de bijstand.
  • Werknemers van uw onderneming met een eigen pensioenvermogen binnen de derde pijler, kunnen bij een beroep op de bijstand ook een beroep doen op het behouden van hun pensioenvermogen tot € 250.000. Dit is alleen mogelijk als zij door omstandigheden niet aan een pensioenregeling hebben kunnen deelnemen.

Stel gratis uw vraag over de pensioenregels voor zzp’ers

Heeft u vragen over de nieuwe pensioenregels (tool) voor zzp’ers, dan kunt u deze gratis stellen aan de adviseurs van de adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag een reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag.