Eerste Kamer wil ook verlaging pensioenpremies

12 september 2013 | Door redactie

Het wetsvoorstel voor versobering van de pensioenen – ook wel aangeduid als Witteveen 3 – is in de Eerste Kamer niet met open armen ontvangen. Als de grenzen voor pensioensparen omlaag gaan, moeten ook de pensioenpremies gegarandeerd naar beneden, vinden CDA en D66.

U las in het bericht ‘Tweede Kamer nét akkoord met pensioenplan’ dat het wetsvoorstel voor versobering van de pensioenen en de aanvulling hierop die de sociale partners voorstelden, met een kleine meerderheid door de Tweede Kamer is aangenomen. Alleen de coalitiepartijen stemden vóór. Nu ligt de wet bij de Eerste Kamer. Maar daar heeft de coalitie geen meerderheid, dus de toekomst van de wet is nog onzeker.

Daling pensioenpremies is niet te garanderen

Bij de schriftelijke behandeling van de wet door de Eerste Kamer is het wetsvoorstel op tegenstand van CDA en D66 gestuit. Die willen dat niet alleen de grenzen voor fiscaal vriendelijk pensioensparen omlaag gaan – zoals in de wet staat – maar ook de pensioenpremies. Het is echter maar de vraag of de premies door de nieuwe regels zullen dalen. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft naar aanleiding van vragen van de Eerste Kamer aangegeven dat hij verwacht dat de pensioenpremies zullen dalen, maar dat hij dit niet kan garanderen of afdwingen. Pensioenfondsen hebben al aangegeven dat de premie op gelijk niveau moet blijven als zij de financiën op het vereiste niveau willen krijgen.

Alleen 70% pensioen na 40 volle jaren werken

De versobering van het pensioensparen zorgt ervoor dat jongeren alleen bij 40 jaar doorlopend werken nog een pensioen van 70% van hun gemiddelde loon kunnen opbouwen. In de praktijk zal dit maar moeilijk haalbaar zijn.