Hoe gaat het met pensioenwetgeving Prinsjesdag?

23 januari 2017 | Door redactie

In december werd bekend dat de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer door de Eerste Kamer is aangehouden. Het ziet ernaar uit dat deze wet uiterlijk 24 februari alsnog wordt afgehamerd.

Toen alle Prinsjesdagstukken op 20 december door de Eerste Kamer werden aangenomen, gold dit niet voor de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (tool). Deze wet werd ook op Prinsjesdag gepresenteerd, maar op verzoek van staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Eerste Kamer de stemming op het allerlaatste moment uitgesteld. Wiebes wilde eerst nog wat onduidelijkheden in de wet aanscherpen. Dit doet hij via een zogenoemde novelle, die eerst weer door de Tweede Kamer moet worden goedgekeurd.

Wet moet eind februari alsnog afgehamerd zijn

Inmiddels is duidelijk hoe het verder gaat met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer. De novelle bij het wetsvoorstel is naar de Raad van State voor een spoedadvies. Op 23 januari ontvangt de Tweede Kamer de novelle. Die moet er op 9 februari over stemmen, zodat de Eerste Kamer het wetsvoorstel inclusief de novelle nog vóór het reces van eind februari kan afhameren.

Overige maatregelen terugwerkende kracht

Het uitgestelde wetsvoorstel bevat (zoals de volledige naam al doet vermoeden) ook een aantal maatregelen die niets met pensioen in eigen beheer te maken hebben, maar met pensioenregelingen via de werkgever. Die zijn door het verzoek van de staatssecretaris automatisch ook opgeschort. Wiebes heeft laten weten dat hij voor deze maatregelen – die in december al in de Nieuwsbrief Loonheffingen 2017 stonden – in zijn novelle heeft opgenomen dat ze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 gelden.