Hulp bij het wijzigen van pensioenregels

7 maart 2014 | Door redactie

Stemt de Eerste Kamer in met de wijziging van het Witteveenkader, dan moet uw onderneming de pensioencontracten vóór 1 januari 2015 wijzigen. Als straks deze nieuwe pensioenwetgeving is doorgevoerd, kunt u hulp krijgen van de Belastingdienst bij het implementeren van de nieuwe regels. Dit gaf staatssecretaris Wiebes van Financiën onlangs aan in de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer moet nog instemmen met het wetsvoorstel, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk wel gaan gebeuren. In het bericht ‘Ingang nieuwe pensioenregels per 2015’ kon u al lezen dat er al overeenstemming was bereikt over de pensioenen, maar het wetsvoorstel moest op een aantal punten aangepast worden. Uw onderneming moet dan vóór 1 januari 2015 het maximale belastingvrije opbouwpercentage voor pensioenen verlagen van 2,15% naar 1,875%. Om de aanpassing van de pensioenregeling zo soepel mogelijk te laten verlopen, maakt de Belastingdienst 25 ambtenaren vrij die ondernemingen hierin kunnen bijstaan. Uw onderneming kan dus advies krijgen over hoe de nieuwe wetgeving geïmplementeerd moet worden. Daarnaast kunnen de ambtenaren tussentijds conceptregelingen nader bekijken.

Binnenkort ook pensioensparen bij inkomens boven € 100.000

Wiebes komt binnenkort ook met een wetswijziging die het mogelijk moet maken dat ook pensioenfondsen de bijspaarregeling voor werkenden met een inkomen boven de € 100.000 kunnen uitvoeren. Dit doet hij op verzoek van de Tweede Kamer. Werkenden kunnen namelijk vanaf € 100.000 niet meer belastingvrij sparen voor hun pensioen. Om deze groep tegemoet te komen werd er wel een nettolijfrenteregeling ingevoerd die het mogelijk maakt dat mensen met hoge inkomens alleen via een pensioenverzekeraar vrijwillig extra pensioen zouden kunnen opbouwen. De wetswijziging moet het voor pensioenfondsen straks ook mogelijk maken om de nettolijfrente uit te voeren. 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gewijzigde pensioenregels, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!