Informeer uw medewerkers over hun pensioen

28 mei 2015 | Door redactie

De Eerste Kamer heeft onlangs de Wet pensioencommunicatie aangenomen. De Wet pensioencommunicatie bepaalt dat werknemers moeten weten hoeveel pensioen ze kunnen verwachten en welke mogelijkheden ze hebben, zodat ze hun oudedagsvoorziening kunnen afstemmen op hun eigen situatie.

De Wet pensioencommunicatie introduceert een nieuwe opbouw van de pensioeninformatie die een nieuwe werknemer ontvangt. Deze informatie – ook wel Pensioen 1-2-3 genoemd – zal naar verwachting per 1 januari 2016 de huidige startbrief vervangen. Het informatiepakket krijgt een gelaagde structuur:

  • laag 1: basisinformatie die de pensioenuitvoerder actief aan de werknemer moet verstrekken na indiensttreding;
  • laag 2: nadere uitleg over de belangrijkste onderdelen van de regeling;
  • laag 3: achtergrondinformatie, zoals het pensioenreglement.

Laag 2 en 3 moet de werknemer op de site van de pensioenuitvoerder terug kunnen vinden, deze informatie wordt niet uitgedeeld.

Checklists helpen u bij de informatieverstrekking

Als onderdeel van de maatregelen voor verbetering van de informatieverstrekking over pensioenen gaat de pensioensector checklists voor werkgevers ontwikkelen, die vanaf september beschikbaar moeten zijn. Deze checklists kunt u gebruiken als u informatie over pensioenregelingen aan uw medewerkers verstrekt en als u in gesprek gaat met een medewerker die binnenkort met pensioen gaat.