Kleine pensioenen niet afkopen maar samenvoegen

15 mei 2017 | Door redactie

Een wetsvoorstel dat regelt dat pensioenuitvoerders kleine pensioenen op eigen houtje mogen samenvoegen, is goedgekeurd door het demissionaire kabinet. De nieuwe wet moet ervoor gaan zorgen dat kleine pensioenpotjes hun pensioenbestemming behouden.

Als een werknemer van baan wisselt en bij de oude werkgever een klein pensioenpotje had opgebouwd, wordt dit vaak afgekocht. Het beheren van een klein pensioen kost de pensioenuitvoerder (tool) namelijk even veel als een grote pensioenspaarpot, dus de uitvoeringskosten zijn relatief hoog. Het afkopen van een klein pensioen zorgt er echter voor dat de werknemer na pensionering van minder geld moet leven. En dat is niet wenselijk, vindt de overheid.

Kleine pensioenen overdragen aan andere uitvoerder

De ministerraad heeft daarom ingestemd met een wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat dit probleem de wereld uit helpt. De nieuwe wet regelt dat pensioenuitvoerders kleine pensioenen kunnen overdragen aan een andere uitvoerder, zonder tussenkomst van de werknemer. Door kleine pensioenen te bundelen worden de uitvoeringskosten beperkt, maar houdt het geld zijn pensioenbestemming. Momenteel kan zogenoemde waardeoverdracht van pensioen naar een nieuwe pensioenuitvoerder alleen op verzoek van de werknemer plaatsvinden.
Het wetsvoorstel wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer zich er nog over buigen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels per 1 januari 2018 van kracht worden.