Lijfrentepremie 2018 niet vergeten te betalen voor 31 december 2018!

13 december 2018 | Door redactie

Met het Hulpmiddel lijfrentepremie van de Belastingdienst kunnen werknemers en ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB) berekenen welk bedrag zij aan lijfrente in aftrek mogen brengen in hun IB-aangifte. De lijfrentepremie moet wel voor 31 december 2018 zijn betaald om deze in de aangifte over 2018 te kunnen aftrekken.

Om van de lijfrenteaftrek te kunnen profiteren, moet er door de werknemer of de IB-ondernemer aan twee voorwaarden zijn voldaan:

  • De werknemer of IB-ondernemer moet zelf de premies betalen voor de lijfrente (tool) of hier stortingen voor doen.
  • De werknemer of IB-ondernemer heeft in een bepaald jaar onvoldoende pensioen (tools) opgebouwd. Hierdoor ontstaat er jaarruimte of reserveringsruimte. Jaarruimte houdt in dat er in een bepaald jaar niet voldoende pensioen werd opgebouwd. Reserveringsruimte is het totaal van niet-benutte jaarruimten. 

Informatie van afgelopen zeven jaar nodig

Voor het berekenen van de reserveringsruimte moet een werknemer of ondernemer informatie over het inkomen en de pensioenopbouw uit de afgelopen zeven jaar bij elkaar sprokkelen. Daarnaast zijn er drie documenten uit het jaar 2017 nodig om de premieaftrek lijfrente 2018 te kunnen berekenen:

  • de IB-aangifte uit 2017;
  • de inkomensgegevens;
  • indien van toepassing: de opgaaf van pensioenaangroei van het pensioenfonds of pensioenverzekeraar.  

Hulpmiddel bij berekening aftrek

Om de werknemer of ondernemer een handje te helpen bij de berekening van het bedrag dat zij aan lijfrente in hun IB-aangifte mogen aftrekken heeft de Belastingdienst een hulpmiddel ontwikkeld, waarmee zij vanaf het jaar 2016 kunnen berekenen hoeveel betaalde lijfrentepremies en inleg zij  maximaal mogen aftrekken in de aangifte IB.