Een vernieuwd pensioenstelsel moet ervoor zorgen dat alle werkenden voldoende pensioen kunnen opbouwen. Hoe dit pensioenstelsel er concreet uit gaat zien, is nog niet vastgesteld. Wel heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer de hoofdlijnen bekendgemaakt.
De financiële crisis heeft aangetoond dat pensioenuitkeringen niet zo vaststaand zijn als in het verleden het geval leek te zijn. Veel mensen verkeren hierdoor op dit moment in onzekerheid over de waarde van het opgebouwde pensioen. Daarnaast is de arbeidsmarkt de afgelopen tijd veranderd, waardoor er niet altijd meer sprake is van een doelmatige pensioenopbouw. Voor het kabinet was dit reden genoeg om het pensioenstelsel te actualiseren.
In een recent gepubliceerde Kamerbrief (pdf) heeft staatssecretaris Klijnsma uiteengezet welke vijf varianten het kabinet heeft onderzocht om het pensioenstelsel te verbeteren: optimalisering van de bestaande uitkeringsovereenkomst, persoonlijk pensioenvermogen met risicodeling, keuzes binnen een algemeen verplichte pensioenopbouw, vrijwillig individueel pensioen en een nationaal pensioen.
Het onderzoek heeft geleid tot vier hoofdlijnen van het nieuwe pensioenstelsel:
Het kabinet wil in stappen een nieuwe systematiek invoeren. Op dit moment wordt gedacht aan een systeem waarin de pensioenopbouw wel afhankelijk is van de leeftijd, maar de premie niet. Hoe het nieuwe pensioenstelsel er precies uit zal komen te zien, zal blijken uit het werkprogramma dat het kabinet in het najaar naar de Tweede Kamer stuurt.