Minister SZW wil pensioenrecht PVT en PV in WOR versterken

18 december 2017 | Door redactie

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil de rechten van de personeelsvertegenwoordiging (PVT) en personeelsvergadering (PV) wat betreft pensioen versterken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2018 wil minister Koolmees van SZW een wetswijziging in de Wet op de ondernemingsraden (WOR) doorvoeren die de pensioenrechten van de PVT en PV versterkt, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat hierbij om een versterking van het informatierecht (tool) en het initiatiefrecht van deze medezeggenschapsorganen (tool).
De minister wil de PVT en PV een aantal van de rechten die de OR wel heeft, namelijk instemmingsrecht, beroepsrecht of een uitbreiding van het recht om een deskundige te raadplegen, niet toekennen. De minister is namelijk bang dat bestuurders van zogeheten kleine organisaties zouden besluiten om vanwege de hogere administratieve lasten dan maar geen pensioenregeling aan te bieden. Kleine organisaties hebben 10 tot 50 werknemers in dienst en zijn niet verplicht om een OR in te stellen.

SER bracht advies uit na wetswijziging

Sinds 1 oktober 2016 heeft de ondernemingsraad volledig instemmingsrecht op de pensioenregeling, onderdelen van de uitvoeringsovereenkomst en de keuze voor de (nieuwe) pensioenuitvoerder. De Sociaal-Economische Raad (SER) deed naar aanleiding van deze wetswijziging onderzoek naar pensioenen in zogeheten kleine organisaties. In het advies deed de SER onder andere een aanbeveling voor de uitbreiding van de rechten voor PVT en PV.