Nieuw pensioenfonds voor zzp’er in de maak

19 juni 2014 | Door redactie

Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) bouwen nu geen pensioen op. Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw hebben daarom afspraken gemaakt om een nieuw pensioenfonds op te richten, ZZP Pensioenfonds. Volgend jaar kunt u als zzp’er kiezen voor dit collectieve pensioenfonds.

Met het nieuwe pensioenfonds kunt u als zzp’er collectief pensioen opbouwen. De collectiviteit moet zorgen voor het spreiden van risico’s en een hoger rendement. Over de inleg in het pensioenfonds betaalt u geen belasting. U behoudt daarnaast wel uw vrijheid, want de regeling is vrijwillig en u kunt zelf bepalen hoeveel u inlegt. Bij het pensioenfonds heeft u een individuele pensioenrekening. Hierdoor maakt u alleen aanspraak op uw eigen inleg en het rendement.

Als zzp’er blijft u flexibel

Bij uw overlijden gaat het geld naar uw erfgenamen. Daarnaast kunt u bij langdurige ziekte de pensioenrekening gebruiken voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het grote voordeel van het ZZP Pensioenfonds is dat u als zzp’er flexibel bent. U kunt uw inleg namelijk laten afhangen van de omzet en daardoor ook perioden overslaan. Daarnaast kunt u zelf bepalen wanneer u met pensioen gaat ­– moet wel tussen de zestig en zeventig jaar zijn – en hoelang de uitkering dan gaat duren (tien, vijftien of twintig jaar). Het is de verwachting dat tien- tot vijfentwintigduizend zzp’ers gebruik gaan maken van dit nieuwe pensioenfonds.