Misschien bouwt u, net als veel andere dga’s, uw pensioen in eigen beheer op: uw bv verzorgt uw pensioen en bouwt hiervoor een pensioenpot op. Dit systeem kent verschillende fiscale en juridische knelpunten. Staatssecretaris Weekers van Financiën onderzoekt daarom of het pensioen in eigen beheer afgeschaft kan worden. Ervoor in de plaats zou dan een fiscale oudedagsreserve moeten komen.
De staatssecretaris laat dit weten in een brief aan de Tweede Kamer, die daar om gevraagd had. In de brief constateert de staatssecretaris de belangrijkste knelpunten van het pensioen in eigen beheer:
Als uitweg uit deze problematiek oppert de staatssecretaris dat het pensioen eigen beheer vervangen zou kunnen worden door een zogenoemde fiscale oudedagsreserve (FOR). Door dit systeem zou het pensioen voor u als dga eigenlijk afgeschaft worden. Er is dan geen sprake meer van een arbeidsjuridische overeenkomst tussen u en uw bv, waarin uw bv zich verplicht om voor uw pensioen te zorgen. Uw bv heeft dan geen pensioenverplichtingen meer ten opzichte van u als dga. U heeft dus ook geen pensioenrechten meer. In plaats daarvan reserveert uw bv jaarlijks een bepaald bedrag van de winst in een FOR. Als u met pensioen gaat, wordt de opgebouwde reserve verplicht ingezet voor de aankoop van een lijfrente. Een andere consequentie is dat bij echtscheiding uw ex-partner geen aanspraak meer kan maken op de oudedagsreserve, aangezien er geen sprake meer is van een pensioen met een partnerregeling.
Om dit nieuwe systeem overzichtelijk te houden, stelt de staatssecretaris voor om inhaaldotaties niet mogelijk te maken. Oftewel: als u een jaar geen winst maakt, kunt u geen storting doen in de FOR en dit in latere goede jaren niet meer inhalen. Als uw bv dus wisselende winsten maakt, zult u dus een lagere reserve opbouwen. Volgens de staatssecretaris past dit bij de gedachte dat er in deze constructie geen pensioenrechten opgebouwd worden. Immers, als uw bv aan u bepaalde pensioenrechten toezegt, moet zij er alles aan doen om aan deze pensioenaanspraak te kunnen voldoen. Uw pensioen zou in het nieuwe systeem dus eenvoudiger, maar ook onzekerder worden.
Het voorstel van de staatssecretaris is nu uitgewerkt in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat er nog geen wetsvoorstel ligt, en dat het ook nog onbekend is of het inderdaad zover gaat komen. De brief laat er overigens geen misverstand over bestaan dat de staatssecretaris enthousiast is over dit idee. Hij zal hierover met de Tweede Kamer in discussie gaan.