Pensioenchecklist helpt u een handje

23 oktober 2015 | Door redactie

Per 1 juli 2016 ruimt de huidige startbrief baan voor Pensioen 1-2-3, de nieuwe opbouw van pensioeninformatie. De eerste pensioenchecklist is inmiddels gepubliceerd. Deze pensioenchecklist komt van pas bij de indiensttreding van een medewerker als u hem basisinformatie geeft over de pensioenregeling.

De gepubliceerde pensioenchecklist is ontwikkeld door de pensioensector en heeft betrekking op laag 1 van Pensioen 1-2-3. Binnen dit onderdeel gaat het om het verstrekken van informatie over de eigenschappen van de pensioenregeling (basisinformatie). Deze gegevens komen ter tafel tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek en worden op dit moment nog verwerkt in de startbrief (tool). Er wordt nog gewerkt aan een tweede checklist. Deze tweede checklist zal gericht zijn op de situatie waarin u in gesprek gaat met een werknemer die binnenkort met pensioen (tools) gaat.

Pensioenuitvoerders mogen Pensioen 1-2-3 al gebruiken

Laag 2 en 3 van de pensioenregeling moet de medewerker op de site van de pensioenuitvoerder terug kunnen vinden, deze informatie wordt niet uitgedeeld. Sinds 1 juli 2015 mogen pensioenuitvoerders al vrijwillig gebruik maken van Pensioen 1-2-3. Hierdoor kunnen zij alvast inspelen op de nieuwe regels uit de Wet pensioencommunicatie. Deze wet brengt – door de invoering van Pensioen 1-2-3 – veranderingen aan in de Pensioenwet en de Wet verplichte beroepspensioenregeling.