Regel pensioenaftopping vóór 1 april 2015!

23 maart 2015 | Door redactie

Als uw pensioenregeling is ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling moet u de fiscale aftopping van het Witteveenkader die sinds 1 januari 2015 geldt snel in de arbeidsvoorwaarden regelen. De voorlopige dekking die de meeste verzekeraars verlenen, eindigt per 1 april aanstaande…

Sinds 1 januari kunnen werknemers die meer verdienen dan € 100.000 per jaar over het meerdere geen fiscaalvriendelijk pensioen meer opbouwen. Bijna 140.000 werknemers zijn sinds 1 januari door het aftoppen van de pensioengrondslag in hun ouderdoms- en partnerpensioen getroffen. Als de pensioenregeling van uw onderneming is ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) moet u de fiscale aftopping in de arbeidsvoorwaarden opnemen. De werknemer moet hier in de meeste gevallen mee instemmen. Zonder handtekening van de werknemer is een wijziging in de pensioenregeling niet rechtsgeldig, ook al betreft het een verplichte wetswijziging.

Voorlopige dekking loopt af op 1 april 2015

Als een werknemer die meer dan € 100.000 verdient, komt te overlijden voordat u dit definitief geregeld heeft, kan de achterblijvende partner het niet afgedekte partnerpensioen vanaf 1 januari 2015 bij uw onderneming claimen. De werknemer had immers geen toestemming gegeven voor het beperken van de arbeidsvoorwaarde pensioen.
In veel gevallen heeft de pensioenuitvoerder een voorlopige dekking verleend, zodat dit risico tot 1 april tijdelijk verzekerd is. Vóór die tijd moet u hier met de werknemer nieuwe afspraken over maken.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!