Regeling pensioenknip verlengd tot 1 juli 2017

5 december 2016 | Door redactie

Werknemers met een beschikbarepremieregeling die in de eerste helft van 2017 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, hoeven niet voor de rest van hun leven een pensioenuitkering aan te kopen. De regeling tijdelijke pensioenknip die dit mogelijk maakt, blijft namelijk nog tot 1 juli 2017 van kracht.

Sinds 1 juli 2015 kunnen werknemers met een premie- of kapitaalovereenkomst weer een pensioenknip toepassen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat ze niet levenslang met een mager pensioen opgezadeld zitten doordat de rente- en beurskoersen momenteel nogal laag zijn. Het was de bedoeling dat de tijdelijke pensioenknip per 1 januari 2017 zou eindigen.

Eerst tijdelijke uitkering van (maximaal) twee jaar

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de regeling echter met een half jaar verlengd. Hierdoor kunnen ook werknemers die in de eerste helft van 2017 met pensioen gaan, zelf kiezen of ze meteen een vaste levenslange uitkering willen kopen of eerst een tijdelijke uitkering van (maximaal) twee jaar.

Definitief geregeld via Wet verbeterde premieregeling

Uiteindelijk neemt de Wet verbeterde premieregeling deze keuzevrijheid over. Deze wet is sinds 1 september 2016 van kracht, maar pensioenuitvoerders hebben nog tot 2018 de tijd om pensioendeelnemers een keuze te laten maken tussen een vast en variabel pensioen (met de daarbij behorende beleggingsrisico’s).